Σύστημα για ιδιωτικές συντάξεις προτείνουν οι ασφαλιστές

Την πρόταση της ΕΑΕΕ για την ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασε σήμερα σε ημερίδα της Ένωσης με θέμα «Ο συμπληρωματικός ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος  στην Ελλάδα»,  ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών του φορέα. 

Η Ένωση πρότεινε την άμεση αλλαγή του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία με τη δυνατότητα διαχείρησής τους από τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες και λειτουργία στη βάση ταμείων αντίστοιχων με τα ομαδικά προγράμματα.

Η πρόταση για τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα προβλέπει τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας ασφαλιστικών προϊόντων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς την κοινωνική ασφάλιση και θα έχουν ελάχιστη διάρκεια δέκα χρόνων τα οποία ο ασφαλισμένος δε θα μπορεί να εξαγοράσει.  

Ως κίνητρο για τα σχετικά προγράμματα η ΕΑΕΕ πρότεινε πλήρη απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα, με ετήσια κατανομή και στόχο η φοροαπαλλαγή να φτάνει και τις 10.000 ευρώ. 

Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από ένα τέτοιο σύστημα στο βαθμό που η πολιτεία θα μπορεί επίσης να καθορίζει το πλαίσιο των επενδύσεων αυτών των προγραμμάτων (ομόλογα ή μετοχές), συμβάλλοντας και στην ενίσχυση της οικονομίας. 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας του κλάδου στο πλαίσιο της ανάλυσης της εποπτείας από την ΤτΕ. Στην ημερίδα παρευρέθη και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία, χωρίς να τοποθετηθεί ωστόσο, στην πρόταση για τη δημιουργία ασφαλιστικών προγραμμάτων του 3ου πυλώνα.