Οι επιταγές «πνίγουν» την ασφαλιστική αγορά

Η αγορά έχει «στεγνώσει» από μετρητά. Οι ασφαλισμένοι – κυρίως οι μεγάλοι πελάτες- δε διαθέτουν ρευστότητα και ζητούν την καταβολή των ασφαλίστρων με τετράμηνες ή και εξάμηνες επιταγές, οι ασφαλιστικές εταιρείες πιέζουν πλέον ασφυκτικά τα δίκτυα για εξόφληση των συμβολαίων το αργότερο εντός διμήνου και οι διαμεσολαβούντες, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τους ασφαλισμένους.
 
Ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει για τις συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ την έκδοση επιταγής ημέρας στο όνομα της εταιρείας που παρέχει μια υπηρεσία ή που εμπορεύεται ένα προϊόν (καταπολέμηση του μαύρου χρήματος) και οι εγκύκλιοι των ασφαλιστικών εταιρειών για ταχύτερη καταβολή των ασφαλίστρων έχουν στερήσει από την αγορά της διαμεσολάβησης τη δυνατότητα του «γυρίσματος» των επιταγών δια της οπισθογράφησης, ενώ ειδικότερα στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους δεν είναι λίγες οι εταιρείες που αναζητούν κάλυψη σε ασφαλιστικές οι οποίες παρέχουν πίστωση πέραν του διμήνου.
 
Όσο για τα μικρότερα συμβόλαια, ούτε λόγος να γίνεται. Εξοφλούνται σε άμεσο χρόνο και πάντα τοις μετρητοίς. Στους μεγάλους πελάτες, τετράμηνες ή και εξάμηνες πιστώσεις δίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις, όταν ο πελάτης είναι όντως πολύ μεγάλος και κυρίως όταν είναι εξασφαλισμένη η φερεγγυότητά του. 

«Κανείς μας δεν θέλει να φορτωθεί με νέες επισφάλειες» αναφέρει στο Insurnace World γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, που προσθέτει ότι «ασφαλισμένοι και δίκτυα θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η αγορά μας δεν είναι αυτή που ήταν πριν από μερικούς μήνες και ότι το πλαίσιο συναλλαγών έχει αλλάξει. Επιστροφή στο παρελθόν δεν θα υπάρξει» τονίζει χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά των δικτύων λέγεται ότι έχουν ήδη χαθεί μεγάλα συμβόλαια της τάξης των 100.000 ή και των 200.000 ευρώ, διότι ο ασφαλισμένος δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα να καλύψει το ασφάλιστρο σε άμεσο χρόνο.

Όμως οι εταιρείες επιμένουν ότι για να τεθεί σε ισχύ ένα μεγάλο συμβόλαιο θα πρέπει πρώτα να εξοφληθεί, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επιχειρούν να επιβάλλουν τους όρους τους, ή πιο σωστά υποχρεώνονται από τη Solvency II να επιταχύνουν τους χρόνους πληρωμών, και όπως δείχνουν από τη στάση τους περιθώρια για ελιγμούς δεν υπάρχουν.
 
Το ζητούμενο είναι πόσοι θα αντέξουν στο ρυθμό αυτό; Πόσες ασφαλιστικές διαθέτουν ισχυρό προφίλ ώστε να απαιτούν από τους πελάτες τους άμεση εξόφληση των ασφαλίστρων; Πόσοι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι οι διαμεσολαβούντες να σταθούν… όρθιοι στο νέο αυτό –απαιτητικό- περιβάλλον;