Aon: Αυξημένα επίπεδα Πολιτικού Κινδύνου και για φέτος

Ενώ η παγκόσμια οικονομία, σε γενικές γραμμές, έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει, το επίπεδο πολιτικού κινδύνου έχει αυξηθεί σε περισσότερες χώρες από ότι έχει μειωθεί, σύμφωνα με τον 18ο ετήσιο Χάρτη Πολιτικών & Οικονομικών Κινδύνων που εκδίδει η Aon. 

Η έρευνα αυτή αναλύει τα επίπεδα επικινδυνότητας σε 211 χώρες του κόσμου, όσον αφορά στους κινδύνους συναλλάγματος, το δημόσιο χρέος, την τρομοκρατία, τις κοινωνικές αναταραχές και διαμάχες, τις πολιτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, τους κινδύνους διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους εμφυλίους πολέμους, τα εξτρεμιστικά κινήματα και την δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Για πρώτη φορά φέτος, ο Χάρτης Πολιτικών & Οικονομικών Κινδύνων της Aon παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα των Financial Times.

Η έρευνα αυτή της Aon ταξινομεί τις χώρες σε μία κλίμακα από «Χαμηλού Κινδύνου» έως «Πολύ υψηλού κινδύνου». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας, σε σχέση με το 2010,  19 χώρες υπέστησαν υποβάθμιση κατηγορίας (αύξηση κινδύνου) ενώ 11 χώρες αναβάθμιση (μείωση κινδύνου).

Σύμφωνα με το Χάρτη Πολιτικών & Οικονομικών Κινδύνων 2011 της Aon, ο κίνδυνος Κρατικής Χρεωκοπίας εξακολουθεί και αποτελεί απειλή για αρκετές χώρες του κόσμου. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης φαίνεται να έχουν επηρεάσει και τις οικονομίες κρατών με παραδοσιακά χαμηλό δείκτη κινδύνου. Για παράδειγμα, η Ισλανδία φέτος έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης η οποία υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «Μεσαίου Κινδύνου».

Ένα ακόμη εύρημα της φετινής έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στις αναδυόμενες αγορές της Αφρικής όπως η Γκάνα, η δημοκρατία της Γκαμπόν και Νιγηρία, το αυξημένο διεθνές εμπόριο και επενδύσεις έχουν οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα πολιτικού κινδύνου και στην ανάγκη ανάλογης ασφαλιστικής κάλυψης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των περασμένων πέντε ετών παρατηρήθηκε μία αύξηση κατά 30% στον αριθμό των χωρών οι οποίες υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία του «Μεσαίου Κινδύνου» ως συνέπεια της αυξημένης κινητικότητάς τους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή και της αύξησης της ευημερίας τους. 

Αντίθετα, σε κάποιες χώρες της Νοτίου Αμερικής στις οποίες παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση της ενασχόλησης με το διεθνές εμπόριο, όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό, τα επίπεδα πολιτικού κινδύνου που διατρέχουν μειώθηκαν και οι χώρες αυτές υπέστησαν αναβάθμιση κατηγορίας στην κλίμακα Πολιτικών Κινδύνων της Aon.

O Beverley Marsden, Αναπληρωτής Διευθυντής της ομάδας Crisis Management της Aon Risk Solutions σχολίασε σχετικά: “Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα εξακολουθήσουν να έχουν σημαντική επιρροή σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές κατά το 2011. Μπορεί πολλές από τις προφητείες οι οποίες ακούγονταν στις αρχές της οικονομικής κρίσης να ήταν υπερβολικές, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η εποχή που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το διεθνές εμπόριο και οι πολιτικοί κίνδυνοι φαίνεται πως θα παραμείνουν αυξημένοι όσο οι αγορές παραμένουν ασταθείς»

Υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις

Ανάμεσα στις χώρες οι οποίες υποβαθμίστηκαν στον εφετινό χάρτη είναι οι Αλγερία, Μπενίν, Κομόρες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Νήσοι Κάιμαν, Ντομίνικα, Γρενάδα , Αϊτή, Αντίλλες, Σαιντ Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος, Τρινιντάντ , Μιανμάρ, Ισλανδία και Μπαχρέιν, ενώ σε αυτές που υποβαθμίστηκαν οι Κένυα, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Ουγκάντα, Ζάμπια, Παναμάς, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Ινδονησία, Μαλαισία και Ινδία.

Δείκτες κινδύνων: Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

Κινδύνος Πολέμου/Εμφυλίου Πολέμου: Πέντε χώρες προστέθηκαν φέτος στην κατηγορία αυτή (από 29 που ήταν το 2010, σε 34 το 2011), οι οποίες σύμφωνα με τον Χάρτη της Aon διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο πολέμου, εμφυλίου πολέμου, ή εξεγέρσεων. Οι χώρες αυτές είναι Μαδαγασκάρη, Νίγηρας, Βενεζουέλα, Κιργιστάν και Ταϋλάνδη.

Κινδύνος Συναλλάγματος: Ο δείκτης αυτός εξετάζει τη πιθανότητα αδυναμίας μίας χώρας να πραγματοποιήσει πληρωμή σε συγκεκριμένο νόμισμα ή την πιθανότητα αδυναμίας μεταφοράς χρημάτων εκτός της χώρας όπου δραστηριοποιείται. Δώδεκα χώρες προστέθηκαν φέτος στην κατηγορία αυτή: Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, Τσαντ, Γουϊνέα-Μπισσάου, Γουϊνέα Κόνακρυ, Μαδαγασκάρη, Νίγηρας, Αφγανιστάν, Μόντε Νέγκρο, Λιθουανία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Κινδύνος Τρομοκρατίας, Κοινωνικών Aναταραχών και Δολιοφθοράς: Ένδεκα νέες χώρες χαρακτηρίστηκαν φέτος με το σύμβολο αυτό, (από 100 που ήταν το 2010 σε 111 το 2011), μεταξύ των οποίων οι Αγκόλα, Τσαντ, Μπελίζ, Αυστρία και Μπαχρέιν.

Κινδύνος Κρατικής Χρεωκοπίας: Δώδεκα νέες χώρες προστέθηκαν φέτος στην κατηγορία αυτή, λόγω αυξημένων πιστωτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ αυτών οι Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Νήσοι Κάιμαν, Κομόρες, Ντομίνικα, Γροιλανδία, Αντίλλες, Αγία Λουκία και Σαιντ Κιτς και Νέβις.

Κινδύνος Νομοθετικών και Κανονιστικών ανατροπών: Δέκα νέες χώρες προστέθηκαν στην κατηγορία αυτή, ανεβάζοντας το σύνολο των χωρών της κατηγορίας αυτής στις εκατόν τέσσερις. Στις χώρες που προστέθηκαν φέτος συμπεριλαμβάνονται κάποιες Αφρικανικές χώρες οι οποίες πρόσφατα σημείωσαν αύξηση στην εμπορική τους δραστηριότητα, όπως Μαδαγασκάρη, Μαλάουι και Ουγκάντα αλλά και χώρες όπως το Βιετνάμ, Βουλγαρία και Σαουδική Αραβία.

Κινδύνος πολιτικών παρεμβάσεων και ανατροπών: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χώρες των οποίων η ενδεχόμενη απαλλοτρίωση ή εθνικοποίηση έχει αυξημένη πιθανότητα να οδηγήσει σε ανατροπές τις επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στα εδάφη τους. Στην κατηγορία αυτή φέτος προστέθηκαν χώρες όπως το Αφγανιστάν, Μπενίν και Ζάμπια.

Η Ελλάδα
Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε φέτος στην κατηγορία «Χαμηλού Κινδύνου» (από «Μεσαίου-Χαμηλού Κινδύνου» που είχε χαρακτηριστεί πέρυσι). Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και η πλειοψηφία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σύμφωνα με τον Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων 2011 της Aon είναι αυτοί των απεργιών, ταραχών, τρομοκρατίας, της τρωτότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και της κρατικής χρεωκοπίας.

Ο κος Δαλιάνης, CEO της Aon Hellas δήλωσε για τον Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων της Aon: «Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης στην περίπλοκη και απρόβλεπτη σκηνή του διεθνούς εμπορίου που έχει διαμορφωθεί, συνεπώς χρειάζονται έγκαιρη ενημέρωση και κατάλληλα εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουν. 

Ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon τις βοηθά να κάνουν μία αποτίμηση των κινδύνων που τις απειλούν και να εξασφαλίσουν έτσι την επιβίωσή τους, την αειφόρο ανάπτυξη και κερδοφορία τους».