Κρίσιμη συνάντηση ΤτΕ και ασφαλιστικών εταιρειών

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με τις ασφαλιστικές εταιρείες όρισε η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας συνάντηση με τα στελέχη του κλάδου στις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου να “συζητήσει η στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει τόσο η ασφαλιστική αγορά, όσο και η εποπτική αρχή, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και των επερχομένων αλλαγών για την εποπτεία των Ασφαλιστικών Εταιρειών”.
 
Προηγουμένως όμως στο σύνολό τους οι εταιρείες κλήθηκαν να υποβάλλουν στην ΤτΕ εφ ‘όλης της ύλης στοιχεία, ώστε τα αρμόδια στελέχη της να τα συνδυάσουν με τα στοιχεία που ήδη έχουν διαθέσιμα από την ΕπΕΙΑ και να αποκρυσταλλώσουν άποψη για την πραγματική εικόνα της αγοράς, και κυρίως για το κατά πόσο είναι πρόθυμοι οι ασφαλιστές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Solvency II, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η κρίση στον κλάδο τους.
 
Από σχετική επιστολή την οποία απέστειλε η ΤτΕ στην ΕΑΕΕ, καθίσταται ξεκάθαρο ότι η εποπτική αρχή θα επιμείνει σε ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των εταιρειών. Για το λόγο αυτό εξάλλου ζήτησε άμεση πληροφόρηση για:
 
– τα διαθέσιμα εποπτικά στοιχεία.
– τις απόψεις των ασφαλιστών για την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής κατάστασης των εταιρειών στο τέλος του 2010.
– τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων.
– την επάρκεια της εσωτερικής οργάνωσης των εταιρειών και τις υφιστάμενες διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης.
– το βαθμό προετοιμασίας των εταιρειών για τη μετάβασή τους στο Solvency II.
– τις ενδεχόμενες ελλείψεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε εταιρία ώστε να συμμορφωθεί πλήρως στο Sollvency II.
– το χρόνο που θα απαιτήσουν ανάλογες ενέργειες.
– την κατάθεση Business Plan για την τριετία 2011-2013.
 
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρά τη στενότητα του χρόνου οι εταιρίες παρακαλούνται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη πληρέστερη, ακριβέστερη και κατ’ αναλογία, προς τον όγκο και το είδος των δραστηριοτήτων τους, ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.