ΕΚΠΟΙΖΩ: Αναστολή των πλειστηριασμών

Την αναστολή των πλειστηριασμών που αφορούν την κύρια κατοικία και των πλειστηριασμών όλων των υπόλοιπων ακινήτων για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα ως το τέλος του 2011 ζήτησε χθες σε συνέντευξη Τύπου η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Το αίτημα στηρίζει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Όπως είναι γνωστό, η τρέχουσα αναστολή των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία λήγει στις 3 Φεβρουαρίου 2011 και των υπόλοιπων ακινήτων για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα λήγει αύριο.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες αποφεύγουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθιστώντας ανενεργό τον νόμο που αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταναλωτικής οργάνωσης που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ίδια δέχθηκε 2.378 περιπτώσεις οφειλετών που επιδίωκαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στις άμεσα ενδιαφερόμενες τράπεζες έχει υποβάλει ως τώρα 682 αιτήσεις.

Οι τράπεζες με επιστολή τους ζητούν από τους καταναλωτές να τους προσκομίσουν πληθώρα δικαιολογητικών προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα και κυρίως απαιτούν από τους καταναλωτές να υπογράψουν ενώπιόν τους παρόμοια αίτηση με αυτήν που έχουν λάβει από την ΕΚΠΟΙΖΩ αλλά με την υπογραφή τους αυτή τη φορά ώστε να καταχωρισθούν τα στοιχεία τους στον «Τειρεσία».

Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες έχουν ήδη δώσει ημερομηνίες πλειστηριασμών από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2011 και εκτιμάται ότι, αν δεν δοθεί η αναστολή, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομικά θέση θα χάσουν τα σπίτια τους.