Το μήνυμα του προέδρου της ΕΑΕΕ για τη νέα χρονιά

«Δημιουργική χρονιά γεμάτη επιτυχίες» εύχεται ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Γ. Κώτσαλος, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο ασφάλισης. Η επιστολή του κ. Κότσαλου είναι η ακόλουθη:

«Αγαπητοί Φίλοι,

Κλείνει μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την οικονομική κρίση και ύφεση και έχει προκαλέσει σε όλους έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον.

Ο κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης, δεδομένου ότι αποτελεί νευραλγικό κομμάτι της οικονομίας, δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την κρίση. Ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και τα συναισθήματα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, που δημιουργήθηκαν σε μεγάλη μερίδα πολιτών, επέδρασαν αρνητικά. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος μας αντεπεξήλθε ικανοποιητικά στις επιπτώσεις της κρίσης, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κινδύνους.

Αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς κατά την οποία αναμένεται να κριθούν πολλά, είναι ότι ο ασφαλιστικός κλάδος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των λίγων κλάδων της οικονομίας που έχουν ουσιαστική και σημαντική προοπτική ανάπτυξης.  Δύο άνεμοι ωθούν αυτή την ανάπτυξη. Από τη μία πλευρά, είναι οι ριζικές αλλαγές που αλλάζουν καθολικά το τοπίο, διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αποκλείουν τις αστοχίες του παρελθόντος και μπορούν να δυναμώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού. 

Οι αλλαγές αυτές συνοψίζονται στην ανάληψη της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, οργανισμό αναγνωρισμένου κύρους και την επικείμενη εφαρμογή του Solvency II, του νέου αυστηρότατου πλαισίου φερεγγυότητας. Από την άλλη πλευρά, είναι οι έντονες δημογραφικές μεταβολές και οι συνακόλουθες αλλαγές στο ασφαλιστικό με τις περικοπές των παροχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, που ανοίγουν το δρόμο για δραστικότερη συμμετοχή της Ιδιωτικής Ασφάλισης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο των Συντάξεων και της Υγείας.

Οι δρόμοι που ανοίγονται είναι μεγάλοι και οι ευκαιρίες βρίσκονται μπροστά μας. Διαμορφώνεται, ήδη, μία αγορά υψηλών απαιτήσεων στις οποίες οφείλουμε και μπορούμε να ανταποκριθούμε, μέσα από τη συμμόρφωση στα κανονιστικά πλαίσια που τίθενται, την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό μας. Σας καλώ να εκμεταλλευτούμε ενωμένοι αυτές τις ευκαιρίες, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας  και αναδεικνύοντας τη χρονιά που έρχεται το καλό πρόσωπο του κλάδου μας και το αγαθό της ασφάλισης.

Εύχομαι σε όλους μια δημιουργική χρονιά γεμάτη επιτυχίες.

Γιώργος Κώτσαλος
Πρόεδρος Ε.Α.Ε.Ε.»