Παλιά στρατηγική σε νέα εποχή

Καταιγισμός θεμάτων που αφορούν την ασφαλιστική αγορά έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της πολιτείας και των θεσμικών φορέων. 

Η γενική γραμματεία καταναλωτή, ο Συνήγορος του Καταναλωτή αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος έρχονται να εξετάσουν κάτω από διαφορετική σκοπιά τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον τρόπο λειτουργίας τους. Και αυτό σαφώς έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια η οποία αποτυπώνεται μέσω επιστολών που αποστέλλονται σε υπουργούς με επισημάνσεις που αναφέρονται σε άτοπους χειρισμούς.

Πρόκειται όμως για μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων καθώς για πρώτη φορά υπάρχει μια δομημένη εποπτεία – συνέχεια της ΕπΕΙΑ – υπάρχει μια οργανωμένη γενική γραμματεία που ασχολείται με τη προστασία των καταναλωτών και φυσικά βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και η Ανεξάρτητη Αρχή που είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Δε θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι οι φορείς αυτοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ασφαλιστική αγορά. Αντίθετα εκτιμούν την σημασία που έχει και αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στους καταναλωτές. Ωστόσο, δε μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός των καταγγελιών που δέχονται από πολίτες και σχετίζονται με την συμπεριφορά των εταιρειών. 

Δε θα μπορούσαν δηλαδή να μην αντιμετωπίσουν το θέμα της καθυστέρησης στην καταβολή αποζημιώσεων από κάποιες εταιρείες, ή το θέμα της διαφάνειας των ασφαλιστικών συμβολαίων υπό την έννοια της καθαρότητας που πρέπει να έχουν ώστε να γίνονται αντιληπτά από τους καταναλωτές. Δε θα μπορούσαν να μη δώσουν σημασία στην νέα γενιά συμβολαίων Υγείας, ούτε να αφήσουν να περάσει απαρατήρητο το θέμα των προμηθειών που προεισπράττονται με αποτέλεσμα τα επενδυτικά συμβόλαια να μην είναι επενδυτικά από την έναρξή τους.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που έχουν πέσει στην αντίληψη των αρμοδίων τα οποία και εξετάζονται και απλώς δεν έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που φεύγουν από το πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και περνούν στο επίπεδο της λειτουργίας των νομικών προσώπων τα οποία και άπτονται της αρμοδιότητας του μοντέλου εποπτείας που θα ασκήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι στην αγορά συντελούνται αλλαγές. Αλλαγές που τρομάζουν κάποιες εταιρείες γι΄ αυτό και δυσανασχετούν και επιχειρούν να αποτρέψουν τις εξελίξεις. Και διαμαρτύρονται. Και επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις τακτικές που εφαρμόζονται στην αγορά και αντιτίθενται των προθέσεων της πολιτείας. Παλιά στρατηγική σε νέα εποχή!