Αντίστροφη μέτρηση για το ξεκαθάρισμα της Commercial Value

Στα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται ότι η εταιρεία Ernst & Young, θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υπολογισμού των μαθηματικών αποθεμάτων της Commercial Value, προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθεί η διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου της  εταιρείας. 

Μέχρι τότε ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής θα έχει οριστικοποιήσει την κατάρτιση του Χαρτοφυλακίου Ασφαλισμένων της Commercial Value, που θα περιλαμβάνει ονομαστικά τις τελικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους πρώην ασφαλισμένους της. Αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του κ. Παντελίδη, ο οποίος έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για τη διατύπωση αντιρρήσεων από τους ασφαλισμένους  της εταιρείας, την 30η Δεκεμβρίου 2009. 

Η ανάθεση της μελέτης υπολογισμού των μαθηματικών αποθεμάτων της εταιρείας έγινε κατόπιν αιτήματος που είχαν διατυπώσει κυρίως πολυεθνικές εταιρείες στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης αναδόχου, διαδικασία που θα ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ως νέα εποπτική αρχή. 

Οι ελπίδες εξεύρεσης αναδόχου δεν έχουν απομακρυνθεί και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθούν από τη τελική διαπίστωση του ελλείμματος της εταιρείας που σε πρώτη φάση είχε υπολογιστεί  στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Η διαδικασία εκκαθάρισης της Commercial Value, προσκρούει προς το παρόν σε μια σειρά προβλήματα που περιγράφονται στην 3η έκθεση του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής που κατατέθηκε στην ΤτΕ

Η προσπάθεια διασταύρωσης των εγγραφών στα βιβλία της εταιρείας, όπως σημειώνεται στην έκθεση, φέρνει στην επιφάνεια σημαντικές διαφορές με τα επικαλούμενα από οφειλέτες και τρίτους στοιχεία, δυσκολεύοντας τον προσδιορισμό της αξίας σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαιτήσεις της εταιρείας κατά του κυπριακού ομίλου Advantage Holdings, τόσο ως προς τα ποσά που η Commercial Value απέστειλε κατά καιρούς σε αυτή όσο και ως προς την τύχη αυτών των χρημάτων, δεδομένου ότι φέρονται να έχουν διατεθεί για την εξαγορά άλλων εταιρειών. 

Σημειώνεται ότι τα ποσά που έφυγαν από την Commercial Value με προορισμό την Κύπρο υπολογίζονται σε 75 εκατ. ευρώ και η υπόθεση της διασταύρωσης των εγγράφων που βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας με αυτά που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες κυπριακές αρχές, έχει ανατεθεί σε κυπριακό δικηγορικό γραφείο.

Αντίστοιχη είναι η τύχη των 15 εκατ. ευρώ που έφυγαν από την εταιρεία με προορισμό της αγγλική Hestiun. Για το ποσό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εταιρεία είχε αρχίσει πριν την ανάκλησή της, δικαστική διένεξη με ανάθεση σε ελβετικό δικηγορικό γραφείο, η οποία συνεχίστηκε και έχει προοπτική θετικής έκβασης, καθώς αναμένεται η απόφαση του Εμποροδικείου Ζυρίχης. Όπως επισημαίνει πάντως ο Επόπτης, πιθανολογείται η ανάγκη νέου δικαστικού αγώνα, αυτή τη φορά κατά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, η οποία επικαλείται δικαιώματα επί του ποσού των 15 εκατ. ευρώ.   

Η περίπτωση της Ρουμανίας και των ακινήτων που η εταιρεία φέρεται να είχε αγοράσει εκεί, ελέγχεται από ρουμανικό δικηγορικό γραφείο, που διερευνά την αξιοπιστία των εγγράφων που βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας και αυτών που που είναι κατατεθειμένα στις αρμόδιες ρουμανικές αρχές και η σχετική έκθεση αναμένεται έως το τέλος του χρόνου. 

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος που είχε κάνει η Εποπτική Αρχή είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία είχε εγγράψει στα βιβλία της τα σχετικά ακίνητα έναντι αξίας 24 εκατ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία τους δεν ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ.