Αισιοδοξία στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Αισιόδοξες είναι για το μέλλον οι οικογενειακές επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αν και σύμφωνα με έρευνα της PwC που πραγματοποιήθηκε, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τη χρονιά που έρχεται. 

Σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έρευνα της PwC, η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η διαδοχή και οι οικογενειακές διαμάχες είναι μερικά από τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις διεθνώς.

Στην έρευνα για τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις 2010/2011 συμμετείχαν 1.606 στελέχη από μεσαίου και μικρού μεγέθους οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 15 τομείς της βιομηχανίας, σε 35 χώρες.

Το 34% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η ζήτηση των προϊόντων τους μειώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ποσοστό κατά 10% μεγαλύτερο από το 2007 όταν η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά. Από την άλλη πλευρά, πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις είπαν ότι υπήρξε αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα τους (μέτρια αύξηση: 32%, σημαντική αύξηση: 16%).