Ενστάσεις ασφαλιστών για την εισφορά υπέρ του Εγγυητικού

Προβλήματα και αμφιβολίες διατυπώνουν οι ασφαλιστές για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος, που καθορίζει το ποσοστό της εισφοράς των ασφαλιστικών εταιρειών υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.
 
Όπως σημειώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε εγκύκλιό της προς τα μέλη της, έχει ήδη γίνει αποδέκτης πολλών τέτοιων αναφορών και για το λόγο αυτό ήδη συγκέντρωσε όσες παρατηρήσεις τέθηκαν από την αγορά σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της επίμαχης διάταξης.
 
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι από την απόφαση της τραπέζης της Ελλάδος δεν γίνεται ξεκάθαρο αν οι εισφορές θα υπολογίζονται ανά συμβόλαιο, ή ανά δικαιούχο ή συμβαλλόμενο, όπως επίσης ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα υπολογίζεται η εισφορά σε περιπτώσεις συμβολαίων τα οποία ανήκουν για παράδειγμα στην κατηγορία των προγραμμάτων προσόδου (συνταξιοδοτικά) έχουν εγγυημένη απόδοση, αλλά είναι συνδεδεμένα με επενδυτικούς τίτλους.
 
Με δεδομένο ότι η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2001, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί επί των θεμάτων που θέτει η Ένωση μέσα στις επόμενες ημέρες.
 
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη απόφαση της νέας εποπτικής αρχής του κλάδου προβλέπει κλιμακούμενα ποσοστά για την εισφορά υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου με ανώτατο το 1,5%. Ειδικότερα:
 
-         Για τα ασφάλιστρα των συμβολαίων ζωής, θανάτου και των συμπληρωματικών καλύψεων η εισφορά ορίσθηκε στο 1,5%.
-         Για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα (προϊόντα προσόδου) η εισφορά ορίσθηκε στο 1%.
-         Για τα επενδυτικά προγράμματα η εισφορά ορίσθηκε στο 0,8%.
-         Για τα ομαδικά συμβόλαια η εισφορά ορίσθηκε στο 0,3%.
 
Η ΤτΕ. καθόρισε επίσης ως όριο για την καταβολή της εισφοράς τα 20.000 ευρώ για τα προϊόντα εφάπαξ καταβολής και τα 2.000 ευρώ για τα προγράμματα περιοδικών καταβολών, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη ρύθμιση εξαίρεσε τα προγράμματα Υγείας.