Aon: Κερδίζει έδαφος η αστική επαγγελματική ευθύνη

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την Aon, το ενδιαφέρον που φαίνεται να δείχνουν εταιρείες του συμβουλευτικού κλάδου παγκοσμίως, όπως δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρείες και εταιρείες συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού, για τα συμβόλαια επαγγελματικής ευθύνης τους αλλά και για προγράμματα διαχείρισης κινδύνων – ακόμη και αρκετούς μήνες πριν την περίοδο ανανεώσεων των σχετικών συμβολαίων. 

H Aon, παγκόσμιος ηγέτης στη μεσιτεία ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων, ανταποκρίνεται στην ζήτηση αυτή με καινοτόμα προϊόντα, εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κλάδου αυτού, ενώ οι εταιρείες του κλάδου, με τη σειρά τους, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Απόδειξη ότι στις αρχές Αυγούστου η Aon σε παγκόσμιο επίπεδο είχε λάβει τέσσερις φορές περισσότερες αιτήσεις διερεύνησης της ασφαλιστικής αγοράς σε σχέση με την περσινή χρονιά από εταιρείες του δικηγορικού κλάδου. 

Όλα, δε, δείχνουν ότι η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες ανανεώσεων. Το ενδιαφέρον αυτό που δείχνουν οι δικηγορικές εταιρείες, σύμφωνα με την Aon, προκύπτει από την «απειλή» της πιθανότητας τα στελέχη τους να μείνουν ανασφάλιστα για επαγγελματική ευθύνη μετά την ημέρα ανανέωσης του σχετικού συμβολαίου. Σημειωτέον ότι η Aon, η οποία αναλαμβάνει την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης για παραπάνω από το 40% των δικηγόρων παγκοσμίως, είχε λάβει μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2010 περίπου 200% περισσότερες εντολές διερεύνησης αγοράς σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο Andrew Gough, Executive Director Aon Risk Solutions’ Νational Professions Team, σχολιάζει σχετικά: “Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία ανανέωσης των συμβολαίων επαγγελματικής ευθύνης παρατηρούμε μία «αγωνία» από την πλευρά του δικηγορικού κλάδου σχετικά με την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς και τη δυνατότητά της να ασφαλίσει την επαγγελματική ευθύνη τους. 

Ανταποκρινόμενη στην ανησυχία αυτή το «Νational Professions Team» της Aon δημιούργησε την ειδική έκδοση «Law Society, Insurance Matters» προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο δικηγορικός κλάδος θα είναι έγκαιρα ενημερωμένος για τις τάσεις της ασφαλιστικής αγοράς σε θέματα που τον αφορούν. Ο κλάδος αυτός πλέον κατανοεί πως υπογράφοντας εγκαίρως μία εντολή διερεύνησης αγοράς για επαγγελματική ευθύνη μπορεί να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή κάλυψη και τα χαμηλότερα δυνατά ασφάλιστρα.»

Ο Γιώργος Δαλιάνης, CEO της Aon Hellas προσθέτει: «Οι εταιρείες του συμβουλευτικού κλάδου, όπως δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρείες και εταιρείες συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού δείχνουν τελευταία αυξημένο ενδιαφέρον για την ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης τους αλλά και για πιο εξεζητημένες υπηρεσίες, όπως η διαχείριση των κινδύνων τους (Risk management). 

Ο έγκαιρος προγραμματισμός και η διερεύνηση της ασφαλιστικής αγοράς για τέτοια προγράμματα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερη σημασία στην ατζέντα των εταιρειών αυτών, οι οποίες παλαιότερα δρούσαν με τη «φιλοσοφία της τελευταίας στιγμής» σε ότι αφορούσε την κάλυψη επαγγελματικής ευθύνης τους. 

Στην Aon επικροτούμε την αλλαγή αυτή και συνιστούμε στις εταιρείες να επικοινωνούν με τον broker τους αρκετά πριν την περίοδο ανανέωσης προκειμένου να βάλουν σε εφαρμογή ένα καλοσχεδιασμένο και λειτουργικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως οι εταιρείες όλων των κλάδων, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγορικών γραφείων, οι οποίες ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση των κινδύνων τους έχουν καλύτερα ιστορικά ζημιών».

Και συνεχίζει: «Οι ειδικευμένοι σύμβουλοι της Aon Hellas σε συνεργασία με το «Professions Team» της Aon προσφέρουν στον κλάδο των συμβουλευτικών εταιρειών υπηρεσίες αξίας, προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες τους και στις νέες απαιτήσεις της εποχής».