Παρέμβαση Σ.Δ.Α.Ε για τον αποκλεισμό ασφαλιστών από επιχορήγηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Την παρέμβαση του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών με έδρα την Θεσσαλονίκη προκάλεσε το γεγονός του αποκλεισμού του κλάδου από νέο πρόγραμμα στήριξης – επιχορήγησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ελεύθερους επαγγελματίες. Το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενισχύονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την πανδημία. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης έτους 2019 ήτοι από 5.000 € κατ’ ελάχιστο έως του ποσού των 50.000,00€ (μέγιστο) επιχορήγηση

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Την Τρίτη 1/9/2020 σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που πληγήκαν από τον COVID 19 με τίτλο «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid 19 στη Κεντρική Μακεδονία»

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης που θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στην ρευστότητά τους.

Διαβάζοντας με προσοχή τους επιλέξιμους ΚΑΔ με έκπληξή μας διαπιστώσαμε πως για ακόμη μία φορά πως ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών δεν συμπεριλαμβάνεται στην νέα δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των σωματείων της χώρας οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές συμπεριλήφθηκαν στα πληγέντα επαγγέλματα από την κυβέρνηση και επιδοτήθηκαν μέσω των μέτρων ελάφρυνσης σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Πέραν όμως των υφιστάμενων μέτρων η πραγματικότητα είναι πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου, πλήγμα το οποίο έχει ακόμη και σήμερα σημαντικές συνέπειες.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος της ασφάλισης δεν συμπεριλαμβάνεται σε σημαντικά προγράμματα επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων (π.χ ΕΣΠΑ) και αυτό πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθεί προκειμένου οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να έχουν ίσες ευκαιρίες στην αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη αντέδρασε άμεσα και την Παρασκευή 4/9/2020  με επιστολή που εστάλη στην αρμόδια επιτροπή Ασφαλιστικών & Τραπεζικών θεμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ζήτησε την ηχηρή παρέμβασή της προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου όσο το δυνατόν συντομότερα ο κλάδος της διαμεσολάβησης να ενταχθεί στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα και να μπορέσει η διαμεσολάβηση να στηριχθεί οικονομικά σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο.

Παράλληλα ο Σ.Δ.Α.Ε θα στείλει άμεσα αντίστοιχες επιστολές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα έχει επικοινωνίες με όσους φορείς εμπλέκονται προκειμένου σύντομα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να μην αποτελούν πάγια εξαίρεση από σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών (Σ.Δ.Α.Ε.)

Ο Πρόεδρος

Αριστείδης Βασιλειάδης

Ο Γεν. Γραμματέας

Σταύρος Αθανασιάδης

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*