Πιθανή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου από ΔΝΤ και ΕΕ

Τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ανοίγει η χθεσινοβραδινή απόφαση που έλαβαν τα Συμβούλια των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωζώνης για την Ιρλανδία

Συγκεκριμένα, στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για τα 85 δισ. που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία αναφέρεται:
«Το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας ». Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ακόμη, στο κείμενο ότι η παροχή δανείου στην Ιρλανδία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ και πως οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν ομόφωνα τα μέτρα για τη στήριξη της Ιρλανδικής οικονομίας. 

Το πρόγραμμα της Ιρλανδίας βασίζεται σε τρεις άξονες: στην άμεση ενίσχυση και συνολική στήριξη του τραπεζικού τομέα, στη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Καταλήγοντας, το ανακοινωθέν υπενθυμίζει ότι τα βασικά σημεία σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σημερινής συμφωνίας θα υιοθετηθούν και τυπικά από το Συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.