Ν. Χαλκιόπουλος: «Πολιτική η απόφαση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης»

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Νίκου Χαλκιόπουλου, Γενικού Διευθυντή Χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Πίστη, που χαρακτήρισε αναγκαία τη συνταξιοδοτική αποταμίευση και τόνισε πως η απόφαση της υλοποίησης της είναι πολιτική.   

Εξέφρασε την άποψη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων υπό όρους και αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως η τεράστια συνταξιοδοτική ανάπτυξη, η οποία σημειώθηκε στη χώρα ήταν κυρίως αποτέλεσμα των φορολογικών κινήτρων που έδωσε το κράτος σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Στην έλλειψη φορολογικών κινήτρων απέδωσε την περιορισμένη ανάπτυξη των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων σε αντιδιαστολή με τα επαγγελματικά ταμεία.

Στην Ελλάδα το κράτος πρέπει να καθορίσει το εύρος των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης για τα επόμενα 30 χρόνια με βάση τα στοιχεία, που θα προκύψουν από τη διεξαγωγή οικονομικής αναλογιστικής μελέτης. 

Insurance Money Conference 2010Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συνταξιοδοτικά προϊόντα ασφάλισης και τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας στη χώρα μας, που είναι τα πλέον ανταγωνιστικά στην Ευρώπη, καθώς ο πίνακας θνησιμότητας με βάση τον οποίο τιμολογούν οι εταιρείες δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 1990. Επιπρόσθετα υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει αυτόματη προσαρμογή του τεχνικού επιτοκίου, φορολόγηση του τμήματος που φοροαπαλάσσεται σε περίπτωση εξαγοράς και καθορισμένες επενδύσεις κεφαλαίων. 

Οι επενδύσεις των κεφαλαίων της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης πρέπει να είναι καθορισμένες, εφόσον έχουν υποστεί φορολογική ευεργεσία, ενώ η επένδυση μπορεί να είναι σε βαθμό 70-80% σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών, που συνεχίζει στο χώρο της ασφάλισης να συντελείται μέσω των ειδικών διαμεσολαβητών, των δικτύων, αλλά και των μέσων ενημέρωσης. 

Το video της ομιλίας του κ. Ν. Χαλκιόπουλου, Γενικού Διευθυντή Χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Πίστη, μπορείτε να δείτε εδώ