Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης οι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Οσο συνεχίζονται τα μέτρα της καραντίνας για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊόύ, τόσο οι ασφαλιστές και ο κλάδος θα βρίσκεται μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης.

Το ζητούμενο τώρα είναι πως οι ασφαλιστές θα περάσουν από τα στενά αυτά με τις μικρότερες απώλειες και πώς να μην παρασυρθούν στα νερά της Χάρυβδις για να μην τους καταπιεί η δίνη.

Και να ήταν μόνο αυτό; Δεν είναι. Είναι και άλλα που πάνε να ξεφύγουν.

Ας πιάσουμε όμως το θέμα του κορωνοϊού και των μέτρων της καραντίνας που μας έχει κουράσει να το ακούμε να αναμασούν κάθε ημέρα τα τηλεοπτικά κανάλια και τα αποκαλούμενα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για τα οποία χτες οι δημοσιογραφικές Ενωσεις δια μέσω της ΕΣΗΕΑ προειδοποίησαν για fake news.

Τα μέτρα έχουν κάνει πολύ κακό στις επιχειρήσεις, με επιδόματα δεν γίνεται δουλειά, αυτοκτονεί η οικονομία. Τα πρωτόκολλα εξ αυτών ορισμένα χωρίς λογική, μερικά πολύ επιλεκτική ή μη μεταχείριση αποτρέπουν το επιχειρείν και τους ασφαλιστές από το να δουλέψουν.

Πώς γίνεται για παράδειγμα στα μέσα μεταφοράς της Γερμανίας να συστήνεται η μη χρήση κινητού για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού και εδώ να μην έχει ειπωθεί τίποτα περί τούτου. Θα μου πείτε οι Γερμανοί δεν επικοινωνούν τόσο με το κινητό όπως εμείς, οπότε περνά πιο εύκολα το μέτρο; Μα πέρασαν μέτρα πρωτάκουστα!

Ο Covid-19 και τα μέτρα έχουν καταστήσει τις επιχειρήσεις ανίκανες να ασφαλιστούν. Ας πιάσουμε το κομμάτι των πιστώσεων το οποίο καίει. Η καραντίνα έχει περιορίσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, αρκετές επιχειρήσεις έχουν χρέη από αφερεγγυότητες είναι αυτές της εστίασης, των αερομεταφορών, του τουρισμού.  Και γιατί να έρθει ο τουρίστας στην Ελλάδα όταν έχει να περάσει τόσα πρωτόκολλα και να συναινέσει ότι συμφωνεί με όλους τους όρους.  Η στήλη πληροφορήθηκε ότι αρκετοί δεν ήρθαν στην Ελλάδα όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω των μέτρων.

Χρέη, επιταγές δεν εξοφλούνται, οι ασφαλιστές πιστώσεων επαναξιολογούν τα όρια και τα ανοίγματα που δίνουν, οι επιχειρήσεις, στον αέρα. Δεν λέμε ότι είναι θέμα των ασφαλιστών πιστώσεων, είναι θέμα όλου του συστήματος. Παρατάθηκαν οι χρόνοι πίστωσης των συμβολαίων  για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, ας μην το υποτιμάμε. Είναι όμως μια σταγόνα στον ωκεανό.

Τα μέτρα του κράτους δεν σώζουν, είναι σαν να κάθεσαι σε ένα καναπέ να τα έχεις όλα στα χέρια και να περιμένεις να λύσεις τα προβλήματα σου. Οι ζημιές στις πιστώσεις μπορεί και να διπλασιαστούν, στο ίδιο μονοπάτι παράλληλα βαδίζουν και οι αποζημιώσεις.

Υπάρχουν φυσικά και οι εταιρείες λιανικής όπως είναι τα super market, εταιρείες τεχνολογίας, κινητές τηλεφωνίες που ευνοήθηκαν από τα μέτρα.

Οι γνώστες έχουν προβλέψει. Ερχεται και ο πτωχευτικό νόμος για να βολευτεί η οικονομία.

Κάποιοι σίγουρα δεν θα αποφύγουν την Χάρυβδη.