Έρχονται ανατροπές στον κλάδο υγείας

Ανατροπές στον κλάδο Υγείας δρομολογούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ανατροπές που τα στελέχη της αγοράς ανέμεναν και τις οποίες η κρίση επιτάχυνε, φέρνοντας πιο γρήγορα στο προσκήνιο αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης.

Η σταδιακή καθιέρωση των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων Υγείας, που εδώ και λίγους μήνες έκαναν την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά, πρόκειται να αλλάξουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις συνήθειες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφάλιση, κυρίως στη δευτεροβάθμια Υγεία.

Πρόκειται για εξέλιξη την οποία σήμερα διαμορφώνουν με τα προγράμματά τους ορισμένες από τις μεγαλύτερες και τις πλέον έμπειρες στον τομέα ασφαλιστικές εταιρείες και που όπως αναφέρουν πηγές του Insurance World θα ακολουθήσουν και άλλες διευρύνοντας το πεδίο των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές η τάση που παρατηρείται σήμερα στην κατηγορία θα ενταθεί εφόσον, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπάρξει παρέμβαση από το γενικό γραμματέα Καταναλωτή, κ. Δημήτρη Σπυράκο, στον τρόπο διαμόρφωσης των ασφαλίστρων του κλάδου Υγείας.

«Μετά τη συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή με την Ένωση σχετικά με το νομοσχέδιο περί διαφάνειας στην ασφαλιστική αγορά, και την ενημέρωση από τον ίδιο ότι στις προθέσεις του είναι να καθιερώσει μια σειρά από παραμέτρους για τον έλεγχο των ανατιμήσεων στον κλάδο, αναμένουμε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ώστε να διαπιστώσουμε αν όντως θα τεθούν περιορισμοί στις ανατιμήσεις. Στην περίπτωση αυτή θα ανοιχτούμε στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια», επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της αγοράς.

Προσθέτουν δε ότι με τα νέα προγράμματα θα αντικατασταθούν σταδιακά τα κλασικά – ισόβια προϊόντα Υγείας τα οποία εδώ και χρόνια προκαλούν ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω καταρχήν των υπερβολικών αυξήσεων στα νοσήλια των ιδιωτικών νοσοκομείων, όσο και των υπερβολικών αμοιβών των ιατρών, που κάθε χρόνο εκτινάσσουν τον ιατρικό πληθωρισμό σε επίπεδα υψηλότερα του 10%.

«Με την τιμολογιακή πολιτική τους τα ιδιωτικά νοσοκομεία υποχρεώνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες σε γενναίες αυξήσεις ασφαλίστρων, για τις οποίες αντιδρούν, τόσο το ασφαλιζόμενο κοινό, όσο και η πολιτεία» τονίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, που προσθέτει ότι «κανείς ωστόσο δεν προσεγγίζει το πρόβλημα από τη σωστή του πλευρά, δεν αναγνωρίζει δηλαδή ότι δεν είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτές οι οποίες προκαλούν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα, αλλά τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Όσο οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται ποιοι ευθύνονται για τις αυξήσεις ασφαλίστρων, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται» τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσεγγίζει ορθά το θέμα, αλλά δρομολογεί τιμολογιακούς περιορισμούς με τις οποίους θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών» τονίζει, για να προσθέσει ότι εφόσον οι εν λόγω περιορισμοί τεθούν σε ισχύ πολλές εταιρείες θα υποχρεωθούν σε αλλαγή της εμπορικής τους πολιτικής. Θα υποχρεωθούν δηλαδή να καταργήσουν τα ισόβια προγράμματα και να τα αντικαταστήσουν από μια νέα γενιά προγραμμάτων, που θα είναι ετησίως ανανεούμενα».

Όπως επισημαίνει, «τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια δίνουν τη δυνατότητα της ευελιξίας στις εταιρείες, επιτρέπουν δηλαδή την σχεδόν άμεση κατάργησή τους και την αντικατάστασή τους από νέα προγράμματα επίσης ετησίως ανανεούμενα, που θα προβλέπουν διαφορετικούς όρους ασφάλισης, και θα επιτρέπουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναπτύσσονται σε υγιή βάση».
Πληροφορίες του Insurance World αναφέρουν μάλιστα, ότι οι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζουν να διαχωρίσουν τα προγράμματα Υγείας από τα προϊόντα Ζωής (Επενδυτικά και Συνταξιοδοτικά), ώστε:

– Η πώληση των προγραμμάτων Υγείας να μην συνδυάζεται με την πώληση συνταξιοδοτικών ή επενδυτικών προϊόντων και άρα τα προϊόντα Υγείας να είναι οικονομικότερα για τον ασφαλισμένο.

– Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις προσδιορισμού των αποθεμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις για αποθέματα στα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα θα είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα για τα ισόβια.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ασφαλιστικής βιομηχανίας, αναφερόμενοι στην τιμολογιακή πολιτική της ασφαλιστικής αγοράς, υπογραμμίζουν με έμφαση ότι «δεν  είναι δυνατόν η πολιτεία να απαιτεί από την αγορά μας τα ασφάλιστρα στον κλάδο Υγείας να παραμένουν σταθερά ή να παίρνουν αυξήσεις της τάξης του 1 – 2 ή και 3% και την ίδια στιγμή το προσδόκιμο ζωής και αυξάνεται, τα κόστη λειτουργίας των εταιρειών να διογκώνονται και τα τιμολόγια των ιδιωτικών νοσοκομείων να πολλαπλασιάζονται.

Σήμερα, ήδη κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει να διαθέτουν στην αγορά ετησίως ανανεούμενα προγράμματα Ζωής, ενώ εδώ και χρόνια ορισμένες άλλες θέτουν ειδικούς όρους στις συμβάσεις τους προκειμένου να αναγνωρίσουν στους ασφαλισμένους την ισοβιότητα των προγραμμάτων τους.

Πως όμως σχεδιάζει να αντιδράσει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, εφόσον οι ασφαλιστικές εταιρείες περάσουν στη νέα γενιά προγραμμάτων Υγείας, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα πληγούν τα οικονομικά συμφέροντα των ασφαλισμένων;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την περίπτωση η αντίδρασή του θα είναι άμεση. Στις προθέσεις του είναι να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την ισόβια κάλυψη παθήσεων οι οποίες θα πρωτοεμφανίζονται σε έναν ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια ισχύς του ετησίως ανανεούμενου συμβολαίου του. Η διάταξη θα προβλέπει δηλαδή ότι ανεξάρτητα από το αν ο ασφαλισμένος θα παραμείνει στην ίδια εταιρεία, οι υποχρεώσεις της θα που απορρέουν από το ετήσιο πρόγραμμα Υγείας θα διατηρούνται για κάθε πάθηση που θα ανακύπτει κατά τη διάρκεια αυτού, εφόσον η ασφαλιστική αποφασίσει να το καταργήσει.

Την αγωνία αυτή του κ. Σπυράκου συμμερίζονται ορισμένα στελέχη της αγοράς τα οποία παρουσιάζονται καθησυχαστικά, δηλώνοντας στο Insurance World ότι στις προθέσεις τους δεν είναι να θέσουν εκτός κάλυψης όσους ασφαλισμένους παρουσιάσουν χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις, αλλά να εξορθολογίσουν τα κόστη τους, γι΄ αυτό και όπως τονίζουν, αν κάποιος μελετήσει τους όρους των νέων συμβολαίων θα διαπιστώσει ότι δεν τίθεται «ύποπτες» προϋποθέσεις για τις ανανεώσεις των συμβάσεων.