Ποια προϊόντα της ελληνικής βιομηχανίας πληρώνουμε ακριβότερα

Αύξησε τις τιμές της κατά 5,3% η ελληνική βιομηχανία την περίοδο Σεπτεμβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2009 παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση της παραγωγής σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). 

Μείωση κατά 0,4% παρουσίασε την ίδια περίοδο ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος για την Ελλάδα η βιομηχανία τροφίμων.
Επίσης, ένας άλλος κλάδος που έχει μεγάλη σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, η βιομηχανία φαρμάκων, παρουσιάζει μείωση των μέσων τιμών των προϊόντων της την ίδια αυτή περίοδο, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά 15,4%. Ακόμη, η βιομηχανία τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων, που είναι καθημερινός σύντροφος εκατομμυρίων πολιτών, μετά την ανατιμολόγηση στην οποία προχώρησε εμφανίζει ανάλογη μείωση τιμών: 12,0%.

Συγχρόνως, όμως, η εξαρτημένη από τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου βιομηχανία καυσίμων και άλλων πετρελαιοειδών, με τα προϊόντα της οποίας κινούμαστε καθημερινά, έχει αυξήσει κατά 25,6% τις τιμές των προϊόντων της που διατίθενται στην εγχώρια αγορά – και ακριβώς κατά το ίδιο ποσοστό τις τιμές των προϊόντων της που διατίθενται στη διεθνή αγορά. Η εν λόγω αύξηση δεν εμποδίζει βέβαια την παρατηρούμενη “βύθιση” της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του κλάδου κατά το τρέχον έτος. Ωστόσο, δεδομένου του πολύ σημαντικού ρόλου του κλάδου σε ολόκληρη τη βιομηχανία, αποτελεί τη “μερίδα του λέοντος” της συνολικής μέσης αύξησης των βιομηχανικών τιμών των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και πωλούνται εντός της χώρας, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2009, κατά 5,3%.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 10,2% παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, οι τιμές των προϊόντων του κλάδου παραγωγής και επεξεργασίας βασικών μετάλλων, δηλαδή χάλυβος, αλουμινίου και χαλκού, οι οποίες “ανηφορίζουν” παγκοσμίως, συμβάλλοντας και αυτές σημαντικά στη μέση αύξηση του 5,3%.

Αλλος μεταποιητικός κλάδος με άνοδο τιμών άνω του μέσου όρου του 5,3% δεν υπάρχει. Αντιθέτως, υπάρχουν κλάδοι που βιώνουν πτώση των τιμών των προϊόντων τους, την ώρα μάλιστα που ο καταναλωτής τα πληρώνει πολύ ακριβότερα.

“Προσοχή, οι 3.280 τιμές των εγχωρίως παραγομένων βιομηχανικών προϊόντων 1.500 επιχειρήσεων για εγχώρια κατανάλωση που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ, είναι οι καθαρές τιμές, αυτές που εισπράττει η βιομηχανία, χωρίς τον ΦΠΑ και άλλες παρόμοιες επιβαρύνσεις και βέβαια δεν περιλαμβάνουν το μεταφορικό και εμπορικό κόστος και το κέρδος που προστίθεται μαζί με τις προαναφερθείσες επιβαρύνσεις στις λιανικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής”, εξηγεί αρμόδιος αναλυτής της ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ετσι, μπορεί ο Ελληνας καταναλωτής τον περασμένο Σεπτέμβριο να πλήρωνε το γάλα ακριβότερα απ’ ό,τι έναν ακριβώς χρόνο πριν, αλλά οι γαλακτοκομικές βιομηχανίες το πουλούσαν κατά 1,33% φθηνότερα. Αυτό ισχύει λίγο πολύ και με τα πάσης φύσεως ποτά και πολύ περισσότερο με τα τσιγάρα, αφού οι βιομηχανίες τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων τα πουλούσαν 12% φθηνότερα.