Τρόποι εφαρμογής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκε ο κ. Bram Boon, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ING Ελλάδος και πρότεινε ως λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα ένα σύστημα τριών πυλώνων.

Τρία είναι τα σημαντικά προβλήματα στην ασφαλιστική βιομηχανία: η έλευση της Solvency II, η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι συνθήκες που υφίστανται την αγορά. Κάποια από τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από την ιδιωτική αγορά αλλά υπάρχουν τομείς, όπου η συμβολή της πολιτείας καθίσταται απαραίτητη. 

Όσον αφορά την επερχόμενη οδηγία ο κ. Bram Boon επεσήμανε πως θα επηρεάσει τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και τη διαδικασία κεφαλαιακών εκτιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα όμως θεωρεί πως στο σύνολο τους οι εταιρείες έχουν αναπτύξει κατάλληλες στρατηγικές για την εναρμόνιση τους με την Solvency II, ενώ αναφερόμενος στην ING Ελλάδος είπε πως εδώ και αρκετά χρόνια η εταιρεία προετοιμάζεται για την οδηγία. 

Σχετικά με το δεύτερο πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη εμπιστοσύνης δήλωσε πως στις περισσότερες χώρες είναι αποτέλεσμα της κρίσης που δημιούργησαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. 

Σε αντιδιαστολή στην Ελλάδα η κρίση είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης εδράζεται στην χρεοκοπία δύο ασφαλιστικών εταιρειών.  

Το τρίτο πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος είναι οι συνθήκες της αγοράς. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Επιπρόσθετα υπάρχουν και άλλα επιμέρους προβλήματα όπως η έλλειψη σταθερότητας στη φορολογία, η έλλειψη διαφάνειας και η γραφειοκρατία. 

Συνεχίζοντας ο κ. Bram Boon είπε πως ήρθε η ώρα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να συζητήσουν για τα οφέλη, που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία από τη συνεργασία τους. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το μοντέλο συνταξιοδότησης πρέπει να αλλάξει, καθώς το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων.  

Πρότεινε ένα σύστημα τριών πυλώνων, που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Ρουμανία επιτυχώς και περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 

1. Ο πρώτος πυλώνας θα καλύπτει την εθνική σύνταξη, που θα παρέχεται από την πολιτεία και θα έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του πληθυσμού και την κοινωνική σταθερότητα 

2. Ο δεύτερος πυλώνας είναι αναγκαίος για την παροχή ενός πιο «ρεαλιστικού» εισοδήματος που θα συνδέεται με την εργασία. Πρόκειται για την παροχή ατομικής σύνταξης και πρόσθετου ατομικού εισοδήματος, που θα παρέχεται «εθελοντικά» στον πολίτη
3. Ο τρίτος πυλώνας θα περιλαμβάνει ατομικά και ομαδικά σχήματα χρηματοδότησης και θα πρέπει να υποστηριχθεί από την αναγκαία νομοθεσία και φορολογία.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε πολλαπλά οφέλη. Μακροπρόθεσμα η μεταρρύθμιση και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος θα οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ και σε επενδύσεις.     

Δείτε το video με όλη την ομιλία του κ. Bram Boon εδώ