Μ. Μωυσής: «Τεράστιο το πεδίο εφαρμογής των ΣΔΙΤ στην ασφαλιστική αγορά»

Στις δυνατότητες συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης με διακριτούς ρόλους για τα δύο μέρη, αμοιβαία αναγνώριση των ρόλων αυτών και τόλμη στην εφαρμογή των συμπράξεων  αναφέρθηκε ο κ. Μίνος Μωυσής, Πρόεδρος της ΈΑΕΕ.

Θεωρώντας ότι μία κοινωνία που οι πολίτες είναι πλήρως ασφαλισμένοι στους κινδύνους, που αφορούν στο παρόν και το μέλλον τους είναι μία ιδεατή κατάσταση, που δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη σε απόλυτο βαθμό, υποστήριξε ότι είναι εφικτό να προσεγγίσουμε αυτή την ιδεατή κατάσταση διαμορφώνοντας ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στους κινδύνους, ώστε οι πολίτες να είναι περισσότερο ασφαλείς και λιγότερο ευάλωτοι. 

Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τον κ. Μ. Μωυσή,  στο αντικείμενο της ασφάλισης «βρίσκει» τεράστιο πεδίο εφαρμογής. Στις συντάξεις η πολιτεία αναλαμβάνει να επιστρέψει στον πολίτη ένα ποσό σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές του, τα χρόνια εργασίας του αλλά κυρίως με βάση τα οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία του συστήματος. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι επαρκές για αυτό που η σύγχρονη αντίληψη ορίζει ως «ζωή» μετά τα 65. 

Insurance Money Conference 2010 - Μ. ΜωυσήςΣτο σημείο αυτό έρχεται η ιδιωτική ασφάλιση η οποία καλείται να συμπληρώσει μέσω ανταποδοτικών σχημάτων το εισόδημα στη συνταξιοδότηση. Υπάρχει διακριτός ρόλος για την πολιτεία και για τον ιδιωτικό τομέα που όμως χρειάζεται θεσμική κατοχύρωση και κίνητρα. Διαφορετικά δεν είναι σύμπραξη αλλά δύο αυτόνομες παράλληλες πορείες όπως ήταν μέχρι σήμερα με αποτελέσματα, που δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. 

Η λογική ότι το κράτος θα αποποιηθεί με αυστηρούς κανόνες και σταδιακά ένα μέρος των τρεχόντων φορολογικών του εσόδων προκειμένου να ισχύσει την τάση προς την μακροπρόθεσμη αποταμίευση είναι μία λογική που είναι αποδεκτή διεθνώς, επεσήμανε ο κ. Μ. Μωυσής. 

Και αυτό γιατί είτε μέσω της αναβεβλημένης φορολογίας είτε μέσω του αυξημένου εισοδήματος στη συνταξιοδότηση τελικά υπάρχει επιστροφή προς την οικονομία και την κοινωνία. Στις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τελικά ο πολίτης εισπράττει υπηρεσίες χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν έχουν την ταμπέλα του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία των δύο πρέπει να είναι αποτελεσματική για να του δώσει καλές υπηρεσίες. 

Αναφερόμενος στον τομέα υγείας τόνισε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για ελεύθερες υπηρεσίες που θα είναι στη διάθεση του όταν τις χρειαστεί. Σύμφωνα άλλωστε με ειδικούς μελετητές, η συνολική δαπάνη για ιδιωτική περίθαλψη μπορεί να μειωθεί και να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά με παράλληλη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αν στη χρηματοδότηση και την παροχή στον κλάδο της υγείας δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργαστούν αρμονικά.   

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε και στην έκδοση της Free Press εφημερίδας «Ασφαλίζομαι» της Ethos Media SA, τονίζοντας πως η έκδοση της αποτελεί φιλόδοξο όραμα. Το σημαντικό σε αυτό το εγχείρημα είναι ότι δίνει αξία στην εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού και η αγορά χρειάζεται καλύτερη παιδεία, επομένως και κάθε τέτοια επιχειρηματική πρωτοβουλία είναι θετική για τον κλάδο.