ING: «Υψηλή μεταβλητότητα και αβεβαιότητα στις αγορές το 2011»

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη το 2011 με μια διευρυνόμενη απόκλιση στις αποδόσεις των αναδυόμενων σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές, και αυξανόμενη αβεβαιότητα ως προς τα μακροοικονομικά ζητήματα, δήλωσε η ING Investment Management (ING IM), στο ετήσιο συνέδριο για τις προοπτικές του 2011.

Επισήμανε ότι οι μη δοκιμασμένες πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες, θα μπορούσαν να επιτείνουν την ήδη υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές. Η ING IM είπε επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος του «ανεπτυγμένου» κόσμου έχει προβεί μόνο στο 30% – 40% των προσαρμογών που απαιτούνται, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον και στις προκλήσεις που δημιουργούνται, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει 60% πιθανότητα οι παγκόσμιες οικονομίες και οι αγορές να βρεθούν σε «σύγχυση» μέσα στο 2011.

Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy, Strategy and Tactical Asset Allocation Group, είπεπως «είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τραχύ και ευμετάβλητο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον μέσα στο επόμενο έτος, με την απόκλιση μεταξύ αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών να διευρύνεται περαιτέρω. Οι εταιρείες και οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι για απροσδόκητα αποτελέσματα από τις τα ασυνήθιστα οικονομικά μέτρα που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες». Ήταν ομιλητής στο Ετήσιο Συνέδριο της ING IM, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Η ING IM προσδοκά αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ περίπου στο 3,8% κατά το 2011, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 4,8% για το 2010. Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 6,5% κατά το επόμενο έτος (2010: 8,1%) για τις αναδυόμενες οικονομίες και 1,6% (2010: 2,2%) στον ανεπτυγμένο κόσμο, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα των οικονομικών επιδόσεων μεταξύ των δύο.

Οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να μεταβληθούν περαιτέρω από την πιθανότητα – που κυμαίνεται στο 25% – και ενσωματώνει μια ακόμα σοβαρή ύφεση, σε σύγκριση με την κατά 15% πιθανότητα μιας ευχάριστης έκπληξης, που αφορά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες ενδέχεται να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από τάσεις από -μόχλευσης και αδρανές παραγωγικό δυναμικό, εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό και χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη.