Allianz: Ενεργητική διαχείριση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων

Ενεργητική διαχείριση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων προτείνουν οι αναλυτές της Allianz στο τελευταίο Capital Market Monthly, το Μηνιαίο Δελτίο Κεφαλαιαγορών του Ομίλου, που εκδίδει η Allianz Global Investors.

Όπως επισημαίνει ειδικότερα ο αναλυτής της Allianz, Dennis Nacken, αυτή τη φορά κερδισμένοι πρόκειται να βγουν όσοι επενδυτές προβούν σε ενεργητική διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους προκειμένου να:

– αξιοποιήσουν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις τιμών.
– διαφοροποιήσουν ευρέως τις επενδύσεις τους με στόχο να εκμεταλλευθούν το ευρύ φάσμα των πριμ κινδύνου, και να μειώσουν τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου τους.

Οι αναλυτές της Allianz εκτιμούν επίσης ότι οι μικρές διακυμάνσεις των μετοχών θα συνεχιστούν, γι΄ αυτό και συνιστούν ουδέτερη στρατηγική σε ότι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων μεταξύ μετοχών και ομολόγων.

Το «παιχνίδι» μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων επενδυτών θα συνεχιστεί και στο διάστημα που ακολουθεί.

Όπως τονίζουν, όταν οι αγορές παρουσιάζουν άνοδο, οι απαισιόδοξοι επενδυτές προβληματίζονται καθώς η ανάπτυξη αναμένουν ότι θα παραμείνει υποτονική λόγω των διαθρωτικών αδυναμιών των εκβιομηχανισμένων χωρών και διότι οι προβληματισμοί για την οικονομία δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.

Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξοι επενδυτές, όταν οι αγορές σημειώνουν πτώση ελπίζουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, ανταποκρινόμενοι στη προσδοκία για θετική δυναμική της επικείμενης περιόδου αναφοράς για το τρίτο τρίμηνο. Μακροπρόθεσμα, οι μέτριες αποτιμήσεις και οι ελκυστικές αποδόσεις μερισμάτων αναμένουν ότι θα ενισχύσουν τις αγορές.