Ασφαλιστές! Εγκαταλείψτε τα σαπιοκάραβα

Οι πολλαπλές και κυρίως διαφορετικές ταχύτητες που σήμερα κινούνται οι «παίκτες» της αγοράς δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για αλλοπρόσαλλες εκ μέρους τους τακτικές και κινήσεις με αποτέλεσμα να απουσιάζει παντελώς η έννοια του συλλογικού καλού ή του κοινού συμφέροντος.

Οι διαφορετικές οικονομικές καταστάσεις, η διαφορετική αντίληψη ανάπτυξης, τα αντίθετα συμφέροντα αλλά και η διαφορετική στάση αντιμετώπισης του παρόντος και του μέλλοντος δεν αφήνουν σημεία σύγκλισης.

Όπως αναφέρει και φίλος της στήλης, είναι σαφές ότι στην ασφαλιστική αγορά διακρίνουμε σε γενικές γραμμές δύο κατηγορίες εταιρειών.

Στην πρώτη ανήκουν αυτές που διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων ή δυνατότητα να αποκτήσουν ανά πάσα στιγμή επάρκεια. Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται όσες έχουν ήδη έλλειμμα κεφαλαίων ή ακόμα και αν δεν έχουν , είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να βρουν σε  περίπτωση που έλθουν αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση.

Οι εταιρείες που διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων παρά την ευρωστία τους ερχόμενες σήμερα αντιμέτωπες με τη μείωση του κύκλου εργασιών, μετρούν λιγότερα έσοδα, μικρότερα κέρδη, και σαφώς μπορεί και να κινδυνεύουν να «μπουν μέσα». Ωστόσο ξέρουν ότι κάποιος θα τους καλύψει και πώς μπορούν να καταφύγουν σε βοήθεια στα δύσκολα.

Οι άλλες εταιρείες τώρα, που γνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες από πρώτο χέρι εδώ και χρόνια και πολλές φορές έχουν ακροβατήσει μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» σαφώς μπροστά στην υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσουν με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Αλλά και οι διαμεσολαβούντες δεν είναι εκτός κλίματος. Και εκεί οι δυσκολίες πολλές με τις εταιρείες από την μία να τους ζητούν ασφάλιστρα και τους πελάτες από την άλλη να αδυνατούν –έτσι ισχυρίζονται- να πληρώσουν ή να πιέζουν για περικοπές ασφαλίστρων και ασφαλισμάτων…

Τα αδιέξοδα στήνουν οδοφράγματα στις εταιρείες. Κάποιες τολμούν και πηδούν με τις δυνάμεις τους. Κόβουν «συνήθειες», κόβουν στελέχη, κόβουν πρακτικές και δείχνουν ότι κινούνται. Ασχέτως αν κάποιος διαφωνεί η συμφωνεί μαζί τους, ασχέτως αν κριτικάρει τις αποφάσεις τους, το σίγουρο είναι ότι κινούνται. Δίνουν δείγμα γραφής. 

Υπάρχουν και άλλες που έχουν μείνει μόνο στις διαπιστώσεις, ή μπορεί και στον σχολιασμό των άλλων. Αυτές οι περιπτώσεις εταιρειών είναι που θα χάσουν το στοίχημα. Αυτές είναι που θα επιχειρήσουν να κλέψουν την παράσταση ή συμβόλαια από την αγορά. Αυτές είναι που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους ψαρεύοντας πλήρωμα στο ταξίδι χωρίς γυρισμό που ακολουθούν. Αν υπάρχει έστω και λίγος επαγγελματισμός στον κλάδο θα πρέπει να μείνουν χωρίς στελέχη και χωρίς πελάτες. Εγκαταλείψτε τα σαπιοκάραβα…