Διαφωνίες στην ΕΕ για τις αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση

Οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομική διακυβέρνησή της παραμένουν μεγάλες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαφορές είναι μεγάλες και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι πρόκειται να ανακοινώσει στο τέλος του μήνα τις προτάσεις του για το ζήτημα αυτό στους Πρωθυπουργούς των χωρών-μελών. 

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπουν σχεδόν αυτόματη επιβολή προστίμων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες – που θα φτάνουν στο 0,2% του ΑΕΠ αν το έλλειμμα υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο ή το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται με συγκεκριμένο ρυθμό προς το 60% του ΑΕΠ – θεωρούνται ανεπαρκείς από τη Γερμανία.

Σε ομιλία που έκανε στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άξελ Βέμπερ επανέλαβε τη θέση ότι – για τις χώρες της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού – πρέπει να προβλέπεται μία διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους τους, ενώ σε περίπτωση που μια χώρα ζητήσει την οικονομική στήριξη από τις άλλες χώρες-μέλη, αυτή θα πρέπει να δίνεται με αυστηρούς και επώδυνους όρους. 

Ο κ. Γιούργκεν Σταρκ, ο Γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ υποστήριξε, εξ άλλου, ότι οι κυρώσεις στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες πρέπει να περιλαμβάνουν και την απαγόρευση του δικαιώματος ψήφου τους στο Συμβούλιο Υπουργών και τη στέρηση στην πρόσβαση στους πόρους των κοινοτικών ταμείων.