Οι πρώτες κινήσεις της ΤτΕ για την ασφαλιστική αγορά

«Έφθασαν μέχρι την πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαν». Το γνωμικό αυτό φαίνεται πως ταιριάζει… γάντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είδαν να αναρτάται στο site της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης το σχέδιο απόφασης για τον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων, στη συνέχεια κλήθηκαν και διατύπωσαν στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης τις θέσεις τους επ΄ αυτού, αλλά, θα αργήσουν να δουν την απόφαση σε ισχύ, καθότι, όπως έγινε γνωστό στο Insurance World, η Επ.Ε.Ι.Α. δεν θα υπογράψει το τελικό κείμενο της απόφασης!

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Επ.Ε.Ι.Α. κατά τις επόμενες συνεδριάσεις του δεν θα συζητήσει το τελικό κείμενο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου την ευθύνη για την έκδοσή της να την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία από την 1η Δεκεμβρίου αναλαμβάνει την ευθύνη για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Επ.Ε.Ι.Α., τις επόμενες ημέρες θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, το οποίο επίσης δεν θα υπογράψει, θέλοντας και σε αυτό το κρίσιμο θέμα τον τελικό λόγο να τον έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εξέφρασαν στο Insurance World τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η Επ.Ε.Ι.Α. δεν θα θέσει σε άμεση εφαρμογή τόσο την απόφαση για τον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων, όσο και τον Κώδικα Δεοντολογίας περί της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Όπως ανέφεραν, πρόκειται για δύο αποφάσεις τις οποίες η αγορά ανέμενε και αναμένει με αγωνία, δεδομένης της σπουδαιότητάς τους, αλλά και του γεγονός ότι η εφαρμογή τους θα βοηθούσε ιδιαίτερα τον κλάδο την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Μάλιστα, στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της είσπραξης των ασφαλίστρων, καθότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παρουσιάζουν περιορισμένη ρευστότητα λόγω της κρίσης, και, όπως είναι γνωστό η δρομολογούμενη από την Επ.Ε.Ι.Α. απόφαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απευθείας καταβολή των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τυχόν εφαρμογή ανάλογης διάταξης θα βοηθούσε ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά, αφού θα ελαχιστοποιούσε τις καθυστερήσεις πληρωμών, που μέχρι και πρότινος έφθαναν τους 6 με 8 μήνες. Βέβαια, η κρίση υποχρέωσε τις περισσότερες εταιρείες να μειώσουν τους χρόνους απόδοσης των ασφαλίστρων στους δύο ή και στον ένα μήνα, σε κάθε περίπτωση όμως η εφαρμογή της προαναφερόμενης ρύθμισης θα βοηθούσε καθοριστικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Θα βοηθούσε επίσης στον περιορισμό της «γκρίζας ζώνης» των ανείσπρακτων ασφαλίστρων. Πρόκειται για κεφάλαια με τα οποία οι εταιρείες θα έπρεπε να σχηματίζουν αποθέματα ή να καταβάλλουν αποζημιώσεις και τα οποία σήμερα διαχειρίζονται τα δίκτυα πωλήσεων.