Παραμένουν «απροετοίμαστες» οι εταιρείες για τη Solvency II

Διπλάσιος αριθμός εταιρειών σε σχέση με την QIS 4 έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην QIS 5, την πέμπτη μελέτη ποσοτικών επιπτώσεων, που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της προσαρμογής στη Solvency II. Ο αριθμός των εταιρειών που θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα υπολογίζεται στις 15 περίπου έναντι 7 που συμμετείχαν στην QIS 4. 

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η συνειδητοποίηση από την πλευρά του ασφαλιστικού κλάδου των επιπτώσεων της Solvency II δεν ανταποκρίνεται στο εύρος των αλλαγών που θα επιφέρουν οι νέοι εποπτικοί κανόνες. 

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 38 εταιρείες του κλάδου, από τις οποίες οι 12 ήταν εταιρείες του κλάδου ζωής, 18 του κλάδου γενικών και 8 με μικτή δραστηριότητα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μισές εταιρείες από αυτές που απάντησαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν συμμετάσχει ή έχουν συμπληρώσει εσωτερικά την τελευταία μελέτη ποσοτικών επιπτώσεων QIS 4 σε αντίθεση με το 50% των εταιρειών που δήλωσε ότι απείχε. 

Το 49% των εταιρειών που απάντησαν θετικά δεν έχει παρατηρήσει αύξηση στα απαιτούμενα κεφάλαια σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Solvency II, έναντι  51% που δηλώνει ότι έχει παρατηρήσει μεταβολή των κεφαλαίων του. Από αυτές που καταγράφουν μεταβολή των κεφαλαίων τους, το 27% απαντά ότι αυτή θα είναι «αρκετά» ή «πολύ» μεγάλη, ενώ το 24% απαντά ότι αυτή θα είναι «καθόλου» ή «λίγο» μεγάλη.

Το 58% των διοικήσεων που απάντησαν, θεωρούν ότι είναι «αρκετά» ενημερωμένοι για τις αλλαγές που θα προκύψουν με τη Solvency, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 26% δηλώνει «καθόλου» ή «λίγο» ή ενημερωμένο. 

Απογοητευτική είναι η εικόνα από τις απαντήσεις των εταιρειών που δηλώνουν ότι έχουν σχεδιάσει τη στρατηγική εφαρμογής της οδηγίας, καθώς το 58% απαντά ότι έχει προχωρήσει σε ένα παρόμοιο σχεδιασμό από «καθόλου» έως «λίγο», το 29% απαντά «αρκετά» και μόλις το 13% απαντά «πολύ».