Alpha Bank: Η οικονομία «επανέρχεται» σε φυσιολογική λειτουργία

Η οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε πιο φυσιολογική λειτουργία, παρά το ότι ακόμη βρίσκεται σε επώδυνη ύφεση, αναφέρουν οι αναλυτές της Apha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2010 η οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε καταλυτικά από τις εξελίξεις όσον αφορά την κορύφωση της κρίσης στην αγορά δημοσίου χρέους και την εσπευσμένη θεσμοθέτηση και εφαρμογή εξαιρετικά περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν σημαντική αναταραχή και αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και περιόρισαν την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. 

Στην περίοδο αυτή οι δείκτες οικονομικού κλίματος (καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών) κατέρρευσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1990. Οι επιχειρήσεις περιόρισαν τον Απρίλιο και τον Μάιο τις συνήθεις προσλήψεις εργαζομένων για την καλοκαιρινή περίοδο, πολύ περισσότερο αφού ο ελληνικός τουρισμός είχε πληγεί ουσιαστικά από ανεξέλεγκτες κινητοποιήσεις, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν σε ταχεία πτώση. 

Επίσης, οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν σημαντικά μειωμένες κατά -39,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Σε αυτό το περιβάλλον η σχετικά μεγάλη αύξηση της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν αναπόφευκτη, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, ενώ σε εξαιρετικά μειωμένα επίπεδα κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη πτώση των επενδύσεων (ιδιαίτερα των κρατικών). Αυτά οδήγησαν στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά -1,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά -3,7% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2010 έγινε περισσότερο εμφανής η δυνατότητα της χώρας για έγκαιρη βελτίωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, ιδιαίτερα αν η αναγκαία είσπραξη των δημοσίων εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιτευχθεί σε κάποιο αποδεκτό βαθμό. 

Αν αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη στους επόμενους μήνες μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, μετά την αξιόλογη βελτίωση που ήδη σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2010.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η δραστηριότητα στον τουρισμό και τις εξαγωγές αγαθών βελτιώθηκε τον Ιούλιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2010 (παρά τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις των φορτηγών αυτοκινήτων τον Ιούλιο του 2010), ενώ και οι καθαρές εισπράξεις από την ναυτιλία και από τις λοιπές υπηρεσίες αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο του 10% στο επτάμηνο του 2010. 

Τέλος, οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν αυξημένες κατά 19,8% σε ετήσια βάση στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2010, έναντι της πτώσης τους κατά -39,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης που σημειώνεται στην τρέχουσα περίοδο λόγω των σημαντικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη δημοσιονομική προσαρμογή και επίσης με την σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού τα τελευταία έτη, έχουν συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας στο 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2010. 

Ωστόσο, από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκαν 652,12 χιλ. προσλήψεις στο οκτάμηνο του 2010, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά -0,8% έναντι του οκταμήνου του 2009 και κατά -14,8% έναντι του οκταμήνου του 2008. Ειδικότερα, στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2010 οι προσλήψεις ήταν αυξημένες κατά 0,8% σε ετήσια βάση. 

Από την άλλη πλευρά, στο οκτάμηνο του 2010 το σύνολο των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων ήταν μειωμένο κατά -4,7% έναντι του οκταμήνου του 2009. Ως αποτέλεσμα, στο οκτάμηνο του 2010 η απασχόληση ήταν αυξημένη κατά 49,94 χιλ. θέσεις εργασίας, έναντι αύξησης κατά 24,94 χιλ. θέσεις εργασίας στο οκτάμηνο του 2009 και κατά 102,41 χιλ. θέσεις εργασίας στο οκτάμηνο του 2008.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η ευκαιρία που είχε η χώρα μας να αυξήσει τις εισπράξεις της από τον εξωτερικό τουρισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2010, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και της τουριστικής κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, χάθηκε λόγω των κινητοποιήσεων συγκεκριμένων ομάδων που δυσφήμισαν τον ελληνικό τουρισμό. 

Επομένως, η μείωση των εσόδων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά -11,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο του 2010, όπου η πτώση των εσόδων από τον εξωτερικό τουρισμό περιορίσθηκε στο -4,7% (-9% στο επτάμηνο του 2010). Επιπλέον, ακόμα καλύτερη αναμένεται να είναι η εξέλιξη τον Αύγουστο, αλλά και στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 ως σύνολο από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του δευτέρου εξαμήνου του 2009.