Οι ασφαλιστές στην πρώτη γραμμή

Οι «καιροί» δεν φαίνεται να ευνοούν τις ασφαλίσεις σε αντίθεση με τις προσδοκίες όλων αυτών που επιμένουν να υποστηρίζουν το αντίθετο λέγοντας ότι τώρα είναι η γόνιμη περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα του διασφαλίσει το μέλλον… 

Ο λόγος είναι απλός: Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν την μετάβαση σε άγνωστα λημέρια. Βιώνουν λιτότητα, ανεργία, περικοπές, ανασφάλεια. Βιώνουν το κύμα της κατανάλωσης των προηγούμενων ετών να τους πνίγει μέσα από χρωστούμενα του παρελθόντος. 

Βιώνουν τις καθημερινές ανάγκες που αναφύονται αιφνιδίως καλώντας τους να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Ταυτόχρονα όμως οι αλλαγές, στην φορολογία, στην λειτουργία του κράτους, και σε όλα όσα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι σχεδιάζει και βάζει σε εφαρμογή δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Οι εξελίξεις -σε όλα τα επίπεδα- δεν επιτρέπουν στους πολίτες να σκεφτούν εν ηρεμία και να αποφασίσουν για ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως αυτό της έναρξης ενός ασφαλιστικού προγράμματος, ζωής, συνταξιοδοτικό, ή ακόμα και αυτά τα επίσης σημαντικά «παιδικά».

Το «πακέτο» όπως ομολογούν αυτοί που μελετούν την οικονομία και την επίδρασή της στην κοινωνία και τις συμπεριφορές των ομάδων που την συνθέτουν, είναι δύσκολο. Οι πολίτες δε μπορούν να σκεφτούν το μέλλον, δε μπορούν να δεσμευτούν σήμερα πληρώνοντας για αργότερα. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνάπτονται όταν στο σήμερα υπάρχει ασφάλεια η οποία είναι και η κινητήριος δύναμη για το μέλλον. Στη βάση αυτή πρέπει να παλέψουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Γνωρίζοντας δηλαδή ότι οι πωλήσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είναι δύσκολες.  

Όσο και αν υπάρχουν αντίθετες απόψεις στην δύσκολη αυτή συγκυρία  κορυφαίο ρόλο καλείται να παίξει ο ασφαλιστής, ο διαμεσολαβητής,  και όποιος έχει προσωπική σχέση με τους πελάτες. Αυτός είναι που μπορεί να ενημερώσει, να πείσει, να αναλύσει, να «ζεστάνει» τον «παγωμένο» πολίτη της μεσαίας τάξης ο οποίος δε θέλει να ακούσει για νέα πρόσθετα έξοδα και αβέβαιες εκπληρώσεις. 

Τα άλλα κανάλια διανομής τα ιντερνετικά, τα γκισέ των τραπεζών μπορεί να δίνουν ελπίδα διεξόδου στις εταιρείες, μπορεί να είναι το μέλλον,  αλλά αυτό ισχύει –προς το παρόν- σε  άλλες κοινωνίες, με άλλη δομή και οργάνωση την οποία μεταδίδουν και στους πολίτες τους. Οι πωλήσεις συμβολαίων μέσω αυτών είναι ακόμα «πεπερασμένες» και ο μοναδικός μοχλός είναι οι ασφαλιστές,  διότι,  εδώ -παραμένει-  Ελλάδα.