EEAE: Ημερίδα για την QIS5 στις 12 Οκτωβρίου

Σημαντική βοήθεια στην κατεύθυνση της συμμετοχής των Ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών στην Πέμπτη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5) αναμένεται να προσφέρει η ημερίδα εργασίας (workshop), που διοργανώνει στις 12 Οκτωβρίου στην Αθήνα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ασφαλιστική και αντασφαλιστική ομοσπονδία (CEA).

Οι εργασίες της ημερίδας θα είναι αφιερωμένες στην εξοικείωση των ασφαλιστικών εταιριών και στην εργαστηριακή παρουσίαση και ανάλυση όλων των παραμέτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της συμμετοχής τους στη Μελέτη που πραγματοποιείται στα πλαίσια της εφαρμογής της οδηγίας Solvency II.

Η ημερίδα με το χρηστικό της περιεχόμενο, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά σε αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι η Ελληνική αγορά είχε μικρή συμμετοχή στην Τέταρτη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS 4), ενώ δεν συμμετείχε καθόλου στις τρεις πρώτες αντίστοιχες μελέτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (CEIOPS), να μη γνωρίζουν σε συνολικό επίπεδο τη δυνατότητα της Ελληνικής αγοράς να αντεπεξέλθει στις νέες – σημαντικά αυξημένες όπως όλα δείχνουν – κεφαλαιακές απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό, η συμμετοχή των Ελληνικών εταιριών κρίνεται ως πολύ σημαντική σε αυτήν τη διαδικασία.

Στα πλαίσια της ημερίδας μετά από την εισαγωγή στο θέμα, θα αναπτυχθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και προδιαγραφές του QIS5.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, δεν είναι μόνον η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου. Είναι μια ολόκληρη δουλεία υπολογισμών που πρέπει να γίνει και η οποία χρειάζεται να γίνει σωστά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά και στα σχετικά ερωτήματα και απορίες, θα δοθούν απαντήσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Σε συνολικό επίπεδο, μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία του QIS5, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι ιδιαιτερότητες που ισχύουν στις επιμέρους αγορές, όπως και στην Ελληνική.

Να σημειωθεί, ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες ημερίδες και σε άλλες χώρες, σε συνεργασία της CEA με τις κατά τόπους ενώσεις των εταιριών: Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου θα γίνει ημερίδα στη Βιέννη, στις 5 Οκτωβρίου στη Βαρσοβία και στις 7 του ίδιου μήνα στο Τάλιν της Εσθονίας.