Ηλεκτρονική «τσιμπίδα» πιάνει ανασφάλιστα οχήματα

 

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον εντοπισμό, την καταγραφή και τελικά την ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων, που θα οδηγήσει και στην επιβολή προστίμων σε όσους επιμένουν να μην ασφαλίζουν τα αυτοκίνητά τους, προωθεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
 
Τη βάση λειτουργίας του νέου συστήματος πρόκειται να αποτελέσει το Κέντρο Πληροφοριών, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πλέον, εγκαθίσταται στο Επικουρικό Κεφάλαιο από 1η Δεκεμβρίου.
 
Η πρόταση που επεξεργάζεται η Ένωση προβλέπει τη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
 
Ο ηλεκτρονικός έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διασταύρωσης των πληροφοριών των υφισταμένων ηλεκτρονικών αρχείων, στα οποία τηρούνται, τόσο τα στοιχεία των νομίμως κυκλοφορούντων οχημάτων (αρχεία Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και Ελληνικής Αστυνομίας), όσο και τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων (αρχεία ΥΣΑΕ και Κέντρου Πληροφοριών).
 
Ήδη στις 16 Ιουλίου στα γραφεία της Ε.Α.Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κυβερνητικούς και διπλωματικούς παράγοντες χώρας μέλους της ΕΕ στο πλαίσιο της οποίας η Ένωση ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου και αυτόματου εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα αυτή.
 
Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, το εν λόγω σύστημα στην Ελλάδα θα βασιστεί στο Κέντρο Πληροφοριών, γι΄ αυτό και θα πρέπει να επιδιωχθεί και να διασφαλισθεί η άμεση και ορθή ενημέρωσή του από όλους τους φορείς, ήτοι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς.
 
Κρίσιμη επίσης θεωρείται η σωστή λειτουργία του Κέντρου Πληροφοριών.
 
Η σωστή ενημέρωση και λειτουργία του Κέντρου Πληροφοριών θα επιτρέψει στην πράξη τον ηλεκτρονικό έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων και τον άμεσο εντοπισμό τους, ενώ εφόσον αυτό επιτευχθεί, στη συνέχεια και για την ολοκληρωμένη επίλυση του θέματος η Ένωση σχεδιάζει να ζητήσει από την Πολιτεία τον καθορισμό της Δημόσιας εκείνης Υπηρεσίας, η οποία θα είναι αρμόδια για την αποστολή των διοικητικών προστίμων στους παραβάτες, μετά τον εντοπισμό τους από το Ε.Κ