Οι άμεσοι διακανονισμοί όφελος για τις μεγάλες εταιρείες

Οι άμεσοι διακανονισμοί και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες είναι  κατά κύριο λόγο επικερδής για τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εταιρείες. Αλλά ένας κυρίαρχος «παίχτης» στην αγορά, δε χρειάζεται τέτοιες συμφωνίες, υποστήριξε ο κ. Guillaume Rosenwald, Deputy Managing Director of insurance activities, της Macif, (FRANCE), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της Ύδρας που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Ο κ. Rosenwald ανέπτυξε τις απόψεις του για τις συμφωνίες άμεσου διακανονισμού στη Γαλλία στα πλαίσια της ενότητας του συνεδρίου που ήταν αφιερωμένη στον Κλάδο Αυτοκινήτων και είχε τίτλο: «Συμφωνία Άμεσου Διακανονισμού Ζημιών από Τροχαίο Ατύχημα: Εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές αγορές“.

Αναφέρθηκε δε σε τρία παραδείγματα – συμφωνίες από τη Γαλλική αγορά:

– Υλικές ζημιές στις ασφάλειες αυτοκινήτου (IRSA) με 1.7 εκατ. απαιτήσεις / έτος και η οποία χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη από τη Γαλλική αγορά.
– Ζημιές από πλημμύρα στις ασφάλειες κατοικίας (Cidre – Cidecop) με 1.2 εκατ. απαιτήσεις / έτος, όπου η αγορά είναι ανικανοποίητη σε μεγάλο βαθμό.
– Ελαφρές σωματικές βλάβες στις ασφάλειες αυτοκινήτου (IRCA) με 0,2 εκατ. απαιτήσεις / έτος. Οι μεγάλες και πλήρως αυτοματοποιημένες ασφαλιστικές εταιρίες είναι πλήρως ικανοποιημένες στην προκειμένη περίπτωση, υποστήριξε.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι οι άμεσοι διακανονισμοί έχουν πραγματικό νόημα, αν η ποιότητα του διακανονισμού προσφέρει διαφοροποίηση στα πλαίσια του ανταγωνισμού.

Οι απευθείας διακανονισμοί δίνουν τη δυνατότητα περιορισμού του συνολικού κόστους (απαιτήσεις + διαχείριση), κάτι που δεν ισχύει όμως για κάθε επιμέρους – ξεχωριστή περίπτωση κόστους.

Πρόσθεσε, ότι οι απευθείας διακανονισμοί μπορούν να έχουν επιτυχία στην αγορά, αν περισσότερες ασφαλιστικές διαχειρίζονται οι ίδιες τα αιτήματα (ή μέσω θυγατρικών τους), καθώς επίσης, αν η αγορά είναι κατανεμημένη μεταξύ μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων.