Αναζητά ρευστότητα το Επικουρικό

Σε τραπεζικό δανεισμό φαίνεται πως οδηγείται το Επικουρικό Κεφάλαιο προκειμένου να αντιμετωπίσει υποχρεώσεις της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, που ανέκυψαν μετά τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας επτά ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Το ισοζύγιο απαιτήσεων – υποχρεώσεων του Επικουρικού βάρυνε τους τελευταίους μήνες λόγω των λουκέτων που μπήκαν στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Commercial Value, General Union, General Trust, Ασφάλειες Σκούρτης, αλλά και παλαιότερα στην ΕΟΣ, καθώς και σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της δανειοδότησης του Επικουρικού εξετάζει σήμερα η διαχειριστική Επιτροπή του φορέα, καθότι όπως έχει διαπιστωθεί οι καταβολές αποζημιώσεων που προγραμματίζει έχουν ήδη ημερομηνίες Σεπτεμβρίου 2011, λόγω της περιορισμένης ρευστότητάς του.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μια πρώτη προσέγγιση ανεβάζει το ύψος του δανείου στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει «κλειδώσει». Σε αυτή τη φάση το Επικουρικό θα αναλύσει όλα τα οικονομικά δεδομένα και κάθε άλλη δυνατή παράμετρο (διαθέσιμα κεφάλαια, περιουσιακά στοιχεία, απαιτήσεις από τις εκκαθαρίσεις, εισφορές ασφαλιστικών εταιρειών, υποχρεώσεις κ.α.) ώστε να καταλήξει με ασφάλεια στο τελικό ύψος του δανείου.
 
Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το δάνειο να είναι και χαμηλότερο των 100 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι στόχος της δανειοδότησης δεν είναι η πλήρης οικονομική εξασφάλιση του Επικουρικού, αλλά η διευκόλυνσή του στις καταβολές των αποζημιώσεων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ταυτόχρονα να λάβει και μια σειρά άλλων μέτρων που θα το τονώσουν ταμειακά.
 
Παράγοντες του Επικουρικού αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ο φορέας θα ζητήσει τη δανειοδότησή του υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις… κάνουλες του δανεισμού, υπογράμμισαν ότι το δάνειο, όταν τελικά αποφασισθεί, θα δοθεί από την τραπεζική αγορά καθότι το Επικουρικό ήταν πάντοτε εμπρόθεσμο στις καταβολές των δόσεων για προηγούμενα δάνεια, αλλά και γιατί έχει εξασφαλισμένα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών.