Ανακατατάξεις στη φαρμακευτική αγορά

Είκοσι επιχειρήσεις αποσπούν εφέτος ποσοστό 70,8% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αφορούν την εξέλιξη των πωλήσεων των εγχώριων φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους. 

Παράλληλα, λόγω της πτώσης των τιμών από τον περασμένο Μάιο κατά περίπου 20%, σημειώνονται ανακατατάξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς στο επτάμηνο κατεγράφη μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,2% και των εσόδων των 382 συνολικά επιχειρήσεων του κλάδου κατά 5,1% (-24,7% τον Ιούνιο και -27,6% τον Ιούλιο), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων του τομέα, IMS

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα, με κριτήριο τα έσοδα, βρίσκονται οι επιχειρήσεις Novartis με μερίδιο 8,4% (7,9% το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009), Sanofi-Aventis με 7,9% (7,8%), Pfizer με 7,4% (7,7%), ΒΙΑΝΕΞ με 6% (6,1%) και AstraZeneca με 5,3% (5,4%), οι οποίες συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 35%, με συνολικές πωλήσεις που ανέρχονται σε 896 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ελληνικής ιδιοκτησίας είναι μόνο η τέταρτη, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 κατείχαν μερίδιο 34,9%, με συνολικές πωλήσεις ύψους 939 εκατ. ευρώ. 

Μεγάλη ωφελημένη των ανακατατάξεων που σημειώνονται, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι η ελβετικής ιδιοκτησίας Novartis, η οποία έχει αυξήσει κατά 0,5% το μερίδιό της στη συνολική αγορά, με πωλήσεις της τάξεως των 215,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι του επταμήνου του 2009 κατά 1%.

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των πέντε πρώτων παρουσιάζει η αμερικανικής ιδιοκτησίας Pfizer (-0,3% σε μερίδιο και -9% στα έσοδα), η οποία ως το 2009 κατείχε τα σκήπτρα της αγοράς. 

Η ΒΙΑΝΕΞ, με πωλήσεις ύψους 153,2 εκατ. ευρώ, είναι μακράν πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ελληνικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς συνεργάζεται με πληθώρα διεθνών οίκων για την παραγωγή φαρμάκων που προορίζονται τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά (-0,1% η μείωση του μεριδίου της). 

Η βρετανικής ιδιοκτησίας GlaxoSmithKline, η οποία στις αρχές της δεκαετίας είχε βρεθεί στην πρώτη θέση, έχει περιοριστεί στην έκτη με μερίδιο 4,6% (έσοδα: -9,9%), ακολουθούμενη στην έβδομη θέση από την ελληνοαμερικανικών συμφερόντων Pharmaserve (3,8%) και στην όγδοη από την αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησίας Elpen, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο Έλληνα παραγωγό δικών του φαρμάκων καθώς και αντιγράφων και έχει αυξήσει το μερίδιό της από το 3,1% στο 3,3% (έσοδα: +2,4%). 

Η βρετανικών συμφερόντων Bristol Myers Squibb περιορίζεται πλέον στην ένατη θέση με μερίδιο 2,9% (από 3,3%), καθώς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων (-16%) μεταξύ όλων των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. 

Στη δέκατη θέση βρίσκεται, με μερίδιο 2,7%, η γερμανικής ιδιοκτησίας Boehringer Ingelheim, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φαρμάκων και είναι η μόνη εκ των θυγατρικών πολυεθνικών οίκων που διατηρεί βιομηχανική μονάδα στη χώρα μας.

Οι “10” συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 52,3% της συνολικής αγοράς (2009: 52,7%), με συνολικές πωλήσεις που ανέρχονται σε 1,34 δισ. ευρώ. 

Τη λίστα των 20 πρώτων σε πωλήσεις ολοκληρώνουν η Janssen Cilag (2,5%), η Roche Pharma (2,4%), η Alapis (2,3%), η Wyeth (2,2%), η Abbott (2,1%), η Bayer Health Care (1,7%), η Merck Sharp Dohme που αποτελεί μετεξέλιξη της Schering Plough (1,5%), η Galenica (1,3%), η Menarini (επίσης 1,3%) και η Servier (1,1%). 

Τις μεγαλύτερες μειώσεις εσόδων, μεταξύ αυτών, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις Wyeth (-27,9%), Abbott (-27,7%) και Roche Pharma (-13,4%). Αντιθέτως, σημαντική αύξηση εσόδων κατέγραψαν η Menarini (+6%) και η ελληνικής ιδιοκτησίας Alapis (+4,6%), η οποία έχει απορροφήσει την εταιρεία Γερολυμάτος

Με πωλήσεις που ανέρχονται σε 1,81 δισ. ευρώ, οι “20” συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 70,8% των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010, ύψους 2,56 δισ. ευρώ. 

Οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ελληνικής ιδιοκτησίας είναι μόνο πέντε, καθώς οι υπόλοιπες 15 είναι θυγατρικές διεθνών οίκων, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 κατείχαν μερίδιο 72,1% με συνολικές πωλήσεις ύψους 1,95 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες πωλήσεις ύψους 748,4 εκατ. ευρώ (29,2% των συνολικών) πραγματοποιήθηκαν από 362 άλλες επιχειρήσεις (2009: 27,9% των συνολικών πωλήσεων).

Οι σημαντικές, εξελισσόμενες επιχειρηματικές ανακατατάξεις στην ελληνική φαρμακευτική αγορά αναμένεται, φυσικά, να αποτυπωθούν σε όλο τους το μέγεθος τους επόμενους μήνες, καθώς με το επικείμενο νέο Δελτίο Τιμών των φαρμάκων παγιώνεται η μείωση των τιμών και εξουδετερώνεται η επίδραση των υψηλότερων τιμών που ίσχυαν ως τον περασμένο Μάιο. 

Σημειωτέον ότι τα στοιχεία της IMS δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τα νοσοκομεία