Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010 θα εκδοθεί το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και γνωστοποιεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων, περισσότερων από 4.000 φαρμακευτικών προϊόντων (2.350 περίπου πρωτοτύπων προϊόντων μαζί με τα αντίγραφά τους, που λαμβάνουν τιμή από αυτά), τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εθνικής κατανάλωσης).

Οι νέες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων παραδόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Τιμών και παράλληλα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση των προτεινόμενων τιμών για την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Με βάση σχετική πρόταση όλων των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Τιμών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΣΑΦΕΕ, ΠΦΣ), η οποία έγινε δεκτή από την Επιτροπή Τιμών, το νέο Δελτίο Τιμών θα τεθεί σε ισχύ από 06/09/2010, προκειμένου να υπάρξει ικανό διάστημα για την καταχώρηση των νέων τιμών στα μηχανογραφικά συστήματα το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σήμερα εκδόθηκε η νέα ΑΔ 08/2010 που εξειδικεύει την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της απόφασης:

    – Προσδιορίζεται εκτενώς η μεθοδολογία λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και καθίσταται πλέον σαφής η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

    – Εξειδικεύεται ο τρόπος λήψης των επίσημων πηγών των στοιχείων των φαρμακευτικών προϊόντων.

    – Εισάγονται ειδικότερες διατάξεις για την σύγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στις Χώρες Μέλη της ΕΕ, προκειμένου ο τρόπος αντιστοίχισης και προσδιορισμού τιμής να είναι ξεκάθαρος και αντικειμενικός.

    – Για την εξοικονόμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την αποφυγή της υποκαταστασιμότητας των φθηνών φαρμάκων, καθώς και για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στο νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση και την μείωση των φαρμακευτικών προϊόντων για μεταβατική περίοδο έως 31/03/2011.

Σχολιάζοντας την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών και της νέας Αγορανομικής Διάταξης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, τόνισε τα εξής: “Το είπαμε και το κάναμε. Το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει από την επόμενη Δευτέρα και θα φέρει μείωση τιμών σε πολλά φάρμακα. Η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν τεθεί σε ισχύ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στόχος είναι να πάψει η χώρα μας να είναι από τις πιο ακριβές στις τιμές των φαρμάκων”.

Πλαφόν μειώσεων μέχρι και 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων 
   
 Πλαφόν μειώσεων μέχρι και 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων ανά κατηγορία τιμής και αυξήσεων μέχρι και 10% προβλέπει η Αγορανομική Διάταξη του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει η αγορανομική διάταξη, για την εξοικονόμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στο νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι 31/03/2011, οι μέγιστες μεταβολές στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων που θα προκύψουν από την έκδοση του 04/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ποσοστά ανά τιμή που ορίζονται στην ακόλουθη κλίμακα:

Συγκεκριμένα για χονδρική τιμή φαρμακευτικού προϊόντος όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων έως 3 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 15% έναντι της τιμής όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και το ανώτατο όριο αύξηση στο +10%.

Από 3,01 ευρώ έως 5 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο -20% και αύξησης στο 10%, από 5,01 ευρώ έως 10 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 25% και αύξησης στο 5% ενώ από 10,01 ευρώ μέχρι 15 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 30% και αύξησης στο 5%, από 15,01ευρώ έως 40 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 35% και αύξησης στο 5%, από 40,01 ευρώ έως 50 ευρώ το ανώτατο όριο μείωση ορίζεται στο 40% και αύξησης στο 5% από 50,01 ευρώ και άνω σύμφωνα με τα οριζόμενα στα αρ. 336, 337, 338 και 342 του Αγορανομικού Κώδικα (δεν ισχύει ανώτατο όριο ποσοστού μείωσης) ενώ το ανώτατο ποσοστό αύξησης ορίζεται στο +5%.