«Διεθνής Ακαδημία κατά της Διαφθοράς»

Στην ιδρυτική διάσκεψη για την πρώτη στον κόσμο «Διεθνή Ακαδημία κατά της Διαφθοράς», που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή (2-3 Σεπτεμβρίου) στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη Βιέννη, πρόκειται να παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, μαζί με άλλους 600 προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους 30 υπουργοί και πολλοί ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η Ακαδημία, που θα εδρεύει στο πρώην θερινό ανάκτορο του Λάξενμπουργκ στο ομώνυμο προάστιο των 2.700 κατοίκων, νότια της αυστριακής πρωτεύουσας, θα διαθέτει καθεστώς διεθνούς οργανισμού και η ίδρυσή της θεωρείται πως θα συμβάλει σημαντικά στη μάχη κατά της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο κέντρο εκπαίδευσης, δικτύωσης, συνεργασίας και έρευνας στην πάταξη της διαφθοράς.

Οπως δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με την Ακαδημία στο Λάξενμπουργκ δημιουργείται για πρώτη φορά ένα παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, κάτι τελείως απαραίτητο σε εποχές οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Ο κ. Σπίντελεγκερ θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη, μαζί με τους Αυστριακούς υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, στο οποίο υπάγεται το Λάξενμπουργκ.

Η νέα Ακαδημία, στην οποία θα εκπαιδεύονται υπάλληλοι υπηρεσιών από χώρες-μέλη του ΟΗΕ αποφοιτώντας με πανεπιστημιακό πτυχίο “Μάστερ”, ιδρύεται έπειτα από κοινή πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης και της Αυστρίας, στην οποία, συγκεκριμένα στη Βιέννη, βρίσκεται και η τρίτη έδρα του ΟΗΕ.