Πτωτική η οικονομική δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη

Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι αρνητικό, με πτωτική ή υποτονική οικονομική δραστηριότητα και με πολύ χαμηλούς ρυθμούς πιστωτικής επεκτάσεως, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας. Η αύξηση του ΑΕΠ των περισσότερων από τις χώρες ήταν αρνητική και στο πρώτο εξάμηνο του 2010 αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό από τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το 2009.

Η Ρουμανία και η Σερβία, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, αντιμετωπίζουν την πρόκληση της σταθεροποίησης της εξωτερικής συναλλαγματικής ισοτιμίας των νομισμάτων τους και της κανονικής χρηματοδοτήσεως των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, ιδιαίτερα μετά τη διακοπή των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό στις οικονομίες τους. Και οι δύο χώρες έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν επιτύχει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια υπό την προϋπόθεση της θέσεως των δημοσίων οικονομικών τους υπό αποτελεσματικό έλεγχο.

Ειδικότερα, για τη Ρουμανία αναφέρεται, ότι προχώρησε σε μείωση των μισθολογικών αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% και σε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες για την αναγκαία μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ το 2010, από 7,4% του ΑΕΠ το 2009. Η αύξηση του ΦΠΑ αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις στη Βουλή και τη Γερουσία της Ρουμανίας, διατηρώντας ένα αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας για τις εξελίξεις και για τη συνέχιση της δανειακής συμφωνίας της χώρας με το ΔΝΤ και την ΕΕ-27. Στο μεταξύ, η πτώση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο -0,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, από πτώση κατά -2,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2010, αλλά η πτωτική πορεία αναμένεται να επιταχυνθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2010 κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Αναφορικά με την Βουλγαρία, στο δελτίο αναφέρεται ότι από την πλευρά της είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα δημοσιονομικά της ελλείμματα προκειμένου να στηρίξει την ομαλή λειτουργία του Συμβουλίου Συναλλάγματος και την σταθερότητα της ισοτιμίας του νομίσματός της με το ευρώ.

Η πτώση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο -1,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, από -3,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ για το έτος 2010 ως σύνολο η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι μηδενική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας στην τρέχουσα περίοδο είναι η πτώση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά -13,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2010 που οδήγησε σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,22% του ΑΕΠ στο εξάμηνο αυτό, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για περικοπή των δημοσίων δαπανών. 

Γενικά, η ανάκαμψη των εσόδων του προϋπολογισμού απαιτεί ανάκαμψη και της οικονομίας της Βουλγαρίας, η οποία δεν ευνοείται στην τρέχουσα περίοδο από την “πρόσδεση” του νομίσματός της στο ευρώ, αναφέρεται όπως επίσης στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.