Όμιλος ING: Τα αποτελέσματα του δεύτερου 3μήνου

Μικρή αύξηση σημείωσαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2010 τα λειτουργικά κέρδη από ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου της ING σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ήταν μειωμένα (419 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (482 εκατ. ευρώ).

Η πτώση ωστόσο, στις αγορές μετοχών και κυρίως οι εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά το αποτέλεσμα προ φόρων, που ήταν αρνητικό (-115 εκατ. ευρώ), έναντι 242 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο πέρσι και 269 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο εφέτος.

Τα λειτουργικά κέρδη ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς τα περιθώρια των επενδύσεων παρέμειναν υπό πίεση σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας αυξήθηκαν, εν μέρει λόγω των επενδύσεων για την υποστήριξη πρωτοβουλιών ανάπτυξης και των προγραμμάτων βελτίωσης των εργασιών.

Θετική ήταν από την άλλη πλευρά, η εικόνα στο χώρο των πωλήσεων που σημείωσαν αύξηση κατά 22,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, εξαιρουμένων των νομισματικών διαφορών και ειδικών επιδράσεων στις αγορές της Ιαπωνία και των ΗΠΑ.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της ING κ. Jan Hommen, η εμπορική ανάπτυξή κατά το δεύτερο τρίμηνο αποδεικνύει την αφοσίωση των εργαζομένων της ING και την ανθεκτικότητα τόσο του τραπεζικού, όσο και του ασφαλιστικού τομέα του ομίλου. 

«Και αυτό, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας, όπου προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να τοποθετήσουμε τους πελάτες μας στο κέντρο όλων όσων κάνουμε. Μετά τις σημαντικές μειώσεις κόστους που επιτεύχθηκαν το προηγούμενο έτος, εστιάζουμε πλέον στην επίτευξη υψηλής λειτουργικής απόδοσης τόσο στην τράπεζα, όσο και στην ασφαλιστική», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Jan Hommen: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του λειτουργικού διαχωρισμού των τραπεζικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, με στόχο η επιχειρηματική λειτουργία σε εξατομικευμένη – επιμέρους βάση, να είναι εφικτή από τα τέλη του τρέχοντος έτους. 

Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.100 έργα (projects) σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Το κόστος διαχωρισμού εκτιμάται σε 110 – 150 εκατ. ευρώ για το 2010, εκ των οποίων 30 εκατ. ευρώ έλαβαν χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για τη βελτίωση των επιδόσεων στις ασφαλιστικές εργασίες, ενώ επανεξετάζουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε όταν οι αγορές το ευνοήσουν».

Σε επίπεδο τράπεζας, το αποτέλεσμα προ φόρων το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι -186 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010.