Η κρίση πλήττει την ασφάλιση

Πολύ λίγα είναι τα μετρητά που διαθέτει ο Έλληνας σε μηνιαία βάση για αποταμίευση ή επένδυση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Opinion που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι δυνατότητα αποταμίευσης ή επένδυσης έχει ο ένας στους δύο Έλληνες (48%) και ότι οι οικονομίες του είναι πενιχρές, δεδομένου ότι μόλις το 10% των ερωτηθέντων έχει το περιθώριο να αποταμιεύσει ή να επενδύσει περισσότερα από 300 ευρώ το μήνα.

Κι αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς ότι κάθε νοικοκυριό από τις οικονομίες του καλείται να καλύψει μια σειρά από συγκεκριμένες μελλοντικές ανάγκες – έξοδα, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μεγάλα περιθώρια να μπουν στη λίστα των αναγκαίων αυτών οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν υπάρχουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
-          Το 13% των ερωτηθέντων αποταμιεύσει ή επενδύει έως 100 ευρώ το μήνα.
-          Το 10% αποταμιεύσει ή επενδύει από 101 έως 200 ευρώ το μήνα.
-          Το 6% αποταμιεύσει ή επενδύει από 201 έως 300 ευρώ το μήνα.
-          Το 6% αποταμιεύσει ή επενδύει από 301 έως 500 ευρώ το μήνα.
-          Το 4% αποταμιεύσει ή επενδύει πάνω από 501 ευρώ το μήνα.

Το παρήγορο πάντως για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι ότι το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι μεγάλη ανάγκη να αποταμιεύσει χρήματα για τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές ανάγκες του, ωστόσο μένει αναπάντητο το ερώτημα από πού θα εξοικονομήσει τα αναγκαία χρήματα.

Εξάλλου, από τη θεωρεία στην πράξη φαίνεται να υπάρχει το… χάος, καθότι μόνο τυχαίες δεν είναι και φέτος οι υψηλής αξίας πρόωρες εξαγορές συνταξιοδοτικών και επενδυτικών συμβολαίων.