Αύξηση κερδοφορίας για την Eureko

Σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος της Eureko, σημειώνοντας καθαρά κέρδη ύψους 864 εκατ. ευρώ. 

Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας οφείλεται στη ρευστοποίηση μέρους από το ποσοστό που κατείχε ο όμιλος στην πολωνική PZU, η πώληση του οποίου απέφερε κέρδη της τάξης 725 εκατ. ευρώ. 

Χωρίς τον υπολογισμό των εσόδων από την πώληση της PZU, η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 139 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και είναι αποτέλεσμα της σταθεροποίησης των εξόδων του ομίλου στα περσινά επίπεδα του 1,6 δις ευρώ, ενώ αυξημένες – παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον – ήταν και οι εργασίες του ομίλου, που ενισχύθηκαν κατά 2%, με τα συνολικά ασφάλιστρα να ανέρχονται στα 10,6 δις ευρώ.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου βελτιώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κατά 9 μονάδες και το περιθώριο φερεγγυότητας υπερκαλύπτεται κατά 225%, ενώ το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ενισχύθηκε κατά 3,7 δις  ευρώ, στα 42,8 δις. ευρώ. 

Η έκθεση του ομίλου σε ομόλογα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, περιορίστηκε στο 2% του συνολικού χαρτοφυλακίου, που κατά 75% αποτελείται από τίτλους σταθερού εισοδήματος, ενώ ειδικά οι επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους ανέρχονται σε 107 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις θυγατρικές του ομίλου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Willem van Duin, εξέφρασε την ικανοποίησή για την πορεία της Interamerican, η οποία εντάσσεται, όπως είπε, στους στρατηγικούς  στόχους των διεθνών δραστηριοτήτων του ολλανδικού ομίλου.

Η συμμετοχή της Interamerican στην κερδοφορία περιορίστηκε στο 1 εκατ. ευρώ, έναντι 25 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, εξέλιξη που συνδέεται με την αύξηση των αποζημιώσεων και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους των νέων εργασιών. 

Οι εργασίες  στον κλάδο γενικών ενισχύθηκαν κατά 8% και τα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα  114 εκατ. ευρώ, ενώ στον κλάδο ζωής καταγράφηκε μείωση των εργασιών κατά 3 εκατ. ευρώ, στα 53 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην ύφεση της οικονομίας. 

Ως θετικό στοιχείο για τον κλάδο ζωής καταγράφεται η άνοδος των νέων εργασιών κατά 16%, ενώ αύξηση κατά 4% σημείωσαν οι εργασίες στον κλάδου υγείας με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται  στα 58 εκατ. ευρώ.