Αύξηση αποζημιώσεων στα προγράμματα Ζωής το πρώτο εξάμηνο του 2010

Συστηματική αιμορραγία για τον κλάδο ζωής αποτελούν πλέον οι εξαγορές συμβολαίων, χαρακτηριστική ένδειξη της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από την πλευρά των νοικοκυριών και της οικονομικής στενότητας. Οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ασφαλιστικός κλάδος, λόγω της ρευστοποίησης προγραμμάτων ζωής ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φθάνοντας τα 363,3 εκατ. ευρώ έναντι 329,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και υπερβαίνουν ακόμα τα ποσά που κατέβαλαν οι  εταιρείες ως αποζημιώσεις λόγω λήξης των συμβολαίων ή λόγω της επέλευσης του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΠΕΙΑ για το εξάμηνο του 2010, οι αποζημιώσεις λόγω ρευστοποιήσεων είναι πολλαπλάσιες από αυτές που καταβλήθηκαν λόγω της λήξης των συμβολαίων ή λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, που ανήλθαν στα 141,7 εκατ. ευρώ και στα 108,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες ειδικά στον κλάδο των παραδοσιακών προγραμμάτων ζωής λόγω της λήξης των συμβολαίων ή λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, ανήλθαν στα 68,9 εκατ. ευρώ και στα 74,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και υπολείπονται κατά πολύ των εξαγορών του κλάδου, που εκτινάχθηκαν στα 144,5 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ασφαλισμένους που ζήτησαν την εξαγορά των συμβολαίων τους που ήταν συνδεδεμένα με επενδυτικά προγράμματα, ανήλθαν στα 124,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που κατέβαλαν λόγω της λήξης των συγκεκριμένων συμβολαίων ανήλθαν στα 27,6 εκατ. ευρώ και λόγω έλευσης της ασφαλιστικής κάλυψης στο 1,4 εκατ. ευρώ. Η εκτίναξη των εξαγορών συμβολαίων ζωής, αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίση, που επιβάλλει στα νοικοκυριά επαναπροσδιορισμό των οικογενειακών προϋπολογισμών, ενώ δεν μπορεί επίσης να αποσυνδεθεί και από την κρίση αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει την ελληνική ασφαλιστική.

Σε αντίθεση με τον κλάδο ζωής, τα στοιχεία της ΕΠΕΙΑ δείχνουν ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το πρώτο εξάμηνο του έτους για τον κλάδο γενικών μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και περιορίστηκαν στα 604,4 εκατ. ευρώ έναντι 640 εκατ. ευρώ το 2009. Αιτία είναι κυρίως η μείωση των αποζημιώσεων για την αστική ευθύνη του αυτοκινήτου, το ύψος των οποίων περιορίστηκε στα 391,9 εκατ. ευρώ έναντι 424 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι αποζημιώσεις του κλάδου πυρός ανήλθαν στα 53,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή άνοδο σε σχέση με πέρυσι.