Συντάξεις: Παρθένο έδαφος για ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιριών

Ως ένα πολλά υποσχόμενο, παρθένο έδαφος για ανάπτυξη, φαντάξει για τις ασφαλιστικές εταιρείες ο τομέας των συντάξεων. Πρόκειται για κλάδο στον οποίο η ασφαλιστική βιομηχανία έχει εισέλθει μεν, χωρίς όμως να οδηγηθεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, φέροντας κατ΄ αρχήν η ίδια την κύρια ευθύνη γι΄ αυτό, αλλά και η πολιτεία που μέχρι και σήμερα δεν της έδωσε μια πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης.
 
Τα συμπεράσματα από την τελευταία έρευνα της Opinion για το συνταξιοδοτικό, στην οποία ήδη αναφέρθηκε το Insurance World, δείχνουν ότι το κλίμα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στο χώρο των συντάξεων μετά και τις πλέον πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, διαμορφώνει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να πετύχουν ανάπτυξη ενώ οι γενικότερες οικονομικές συγκυρίες παραμένουν αρνητικές.
 
Οι απαντήσεις τις οποίες δίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Opinion καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται για τη διασφάλιση των μελλοντικών τους συντάξεων, όπως και την έλλειψη ενημέρωσης από την οποία διακατέχονται για τα όσα διαδραματίζονται σε πολιτικό πλέον επίπεδο σχετικά με το συνταξιοδοτικό.
 
Ειδικότερα, ορισμένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε η Opinion τον Ιούνιο για τις μελλοντικές συνάξεις έχουν ως εξής:
 
-          Το 98% όσων θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό θα επηρεάσουν τις συντάξεις τους, εκτιμούν ότι η επίδραση αυτή θα είναι αρνητική.
-          Το 94% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό πριν οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη.
-          Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ούτε κατά προσέγγιση το ποια σύνταξη θα λάβουν.
-          Το 51% των εν δυνάμει συνταξιούχων δεν είναι καθόλου σίγουροι για τις συντάξεις που θα λάβουν όταν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
-          Αντίστοιχη θέση διατύπωσε το 50% των εργαζόμενων και το 57% των ανέργων.
-          Πάρα πολύ σίγουροι για τις συντάξεις που θα λάβουν είναι μόνο το 3 με 4% των ερωτηθέντων του δείγματος.
-          Το 53% των ερωτηθέντων είναι απολύτως βέβαιοι ότι στο μέλλον οι συντάξεις θα μειωθούν με βάση ένα αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής.
-          Το 78% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα διασφαλίζουν το σημερινό επίπεδο ζωής τους.
-          Το 45% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι μπορούν να διασφαλίσουν το σημερινό επίπεδο διαβίωσης με ένα προσωπικό αποταμιευτικό πρόγραμμα.
-          Αντίστοιχα το 32% αυτών θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν τον ίδιο στόχο μέσα από ένα ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
-          Μόλις το 23% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι μπορούν να φθάσουν στον ίδιο στόχο με κρατική σύνταξη.