Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α.: Ο νέος νόμος και η εμπιστοσύνη

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ήταν «εντάξει» η Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α., λίγο καιρό πριν κλείσει, με περιθώριο φερεγγυότητας που ήταν θετικό, κατά περίπου … 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη χρήση του 2006, την τελευταία πριν η αρμοδιότητα του ελέγχου περάσει στην ΕΠ.Ε.Ι.Α. Θετικά ήταν φυσικά τα αποτελέσματα και για τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, ενώ ως γνωστόν οι «ψίθυροι» υπήρχαν στην αγορά.

Όπως προκύπτει λοιπόν, από σχετικό έγγραφο της τότε εποπτικής αρχής, που εκδόθηκε προς τα τέλη του 2007, η εταιρία είχε «θετική προσαρμοσμένη φερεγγυότητα», που έφτανε τα 13,9 εκατ. ευρώ. Δύο χρήσεις μετά από αυτά τα αποτελέσματα, η Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α., έκλεισε, χωρίς μάλιστα καμία προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Το «λουκέτο», άφησε στον αέρα χιλιάδες άτομα, ασφαλισμένους και εργαζόμενους, που ακόμα πληρώνουν τις συνέπειες και η πληγή αναμένεται ότι θα χρειαστεί αρκετά ακόμα χρόνια πριν κλείσει.

Στα ειδικότερα στοιχεία των τότε ευρημάτων, οι επενδύσεις όσον αφορά την ασφαλιστική τοποθέτηση των ασφαλίσεων ζωής (248,24 εκατ. €), υπερέβαιναν κατά περίπου 1,24 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις (247 εκατ. €). Το μαθηματικό απόθεμα στα πλαίσια των υποχρεώσεων ήταν στα 212,8 εκατ. ευρώ. Θετική σχέση κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ προέκυπτε και στην ασφαλιστική τοποθέτηση διαχείρισης συνταξιοδοτικών ταμείων, ενώ ισοσκελισμένη ήταν η εικόνα στις ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, καθώς το μαθηματικό απόθεμα ήταν με ίδιο ποσό (66,32 εκατ. ευρώ), εκφρασμένο σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Μεγάλες και μακροχρόνιες είναι οι ευθύνες για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Εύλογα είναι και τα ερωτήματα που προκύπτουν για το ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς γύρω από θεσμικές διατάξεις, αποφάσεις, επίσημες διαβεβαιώσεις κλπ, που λαμβάνονται από την πλευρά της Πολιτείας.

Η τελευταία παρέμβαση, που είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για το θέμα της Ασπίς, επαναφέρει προβληματισμούς σχετικούς με το μεγάλο θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης.

Υπάρχει βέβαια και το θέμα της αποδοχής, καθώς, ήδη οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν για πολλούς, αντί για τακτοποίηση, την αρχή για νομικές διεκδικήσεις και φαίνεται ότι η υπόθεση θα αποτελέσει θέμα που για αρκετό καιρό θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες.

Πέραν όλων αυτών, το πρόβλημα είναι κατά πόσο τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας, οι απλοί ασφαλισμένοι, μπορούν να αντέξουν για ακόμα ένα άγνωστο απ’ ότι φαίνεται διάστημα, για να ικανοποιηθούν σε κάποιο ποσοστό οι απαιτήσεις τους.