Παγκόσμια πρωτιά για την Chartis

Καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως για τρίτη χρονιά αναδεικνύεται η η AIU, που φέρει τώρα το όνομα Chartis και παρά την πτώση που εμφανίζει σε αρκετές περιφερειακές βαθμολογίες κατατάσσεται πρώτη στην ασφαλιστική έρευνα του περιοδικού Euromoney.

Η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών που κατείχαν μία θέση στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως τον προηγούμενο χρόνο παραμένουν με βάση και την τελευταία έρευνα στη πρώτη δεκάδα. Εξαίρεση αποτελεί η Mapfre την οποία «εκτόπισε» η εταιρεία QBE με έδρα την Αυστραλία. 

Τη μεγαλύτερη πρόοδο στο “Top Ten” των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται πως σημειώνει η Axa, που τον προηγούμενο χρόνο είχε καταταχθεί στην έβδομη θέση και με βάση τα στοιχεία του 2010 κατάφερε να αναδειχθεί ως η δεύτερη καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως. 

Περιφερειακά, η Chartis συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη, «κατεβάζοντας» τη Zurich στη δεύτερη θέση. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Royal & Sun Alliance σε αντιδιαστολή με την ένατη θέση που κατείχε το προηγούμενο έτος, ενώ και η ACE ανέβηκε στην τρίτη θέση.

Οι εταιρείες Chubb και HDI Gerling αντικαταστάθηκαν στη δεκάδα των καλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών από την QBE και την Lloyds. Μεγάλες αλλαγές σημειώθηκαν στα ποσοστά της Β. Αμερικής αυτό το έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ACE την οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολόγησαν ως την καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην περιοχή, ενώ το προηγούμενο έτος κατείχε την πέμπτη θέση. 

Η βαθμολογία της ACE στην περιοχή «έσπρωξε» την Chartis στη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτη είναι και η αλλαγή που παρατηρείται στην Axa, η οποία κατέχει την έβδομη θέση, ενώ το 2009 δεν είχε καταφέρει να μπει στην πρώτη εικοσάδα των ασφαλιστικών εταιρειών.       

Η Axa επίσης βελτίωσε τα ποσοστά της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς ψηφίστηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ως η καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην περιοχή με την Chartis να έρχεται στη δεύτερη θέση και την Allianz που κατείχε πέρυσι την πρώτη θέση να έρχεται τρίτη κατά σειρά. Επιπρόσθετα η Axa κατάφερε να βγει τρίτη στην έρευνα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. H Chartis κατέχει ηγετική θέση και σε αυτήν την περιοχή αν και στην Ασία τα αποτελέσματα της Pioneer την κατέβασαν στη δεύτερη θέση. 

Με βάση την κατάταξη ανά κατηγορία ασφάλισης η Chartis κατέχει τα σκήπτρα σε όλες τις κατηγορίες εκτός από τον κλάδο καταστροφών, όπου ψηφίστηκε ως καλύτερη εταιρεία η Allianz.

 Τα αποτελέσματα που αφορούν στις καλύτερες μεσιτικές εταιρείες δεν εμφανίζουν διαφορά σε σχέση με την έρευνα του 2009, με την Aon, την Marsh και την Willis να καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις για τρίτη συνεχή χρονιά. Στη δυτική Ευρώπη η JLT βρίσκεται στην τρίτη θέση κάτω από τη Marsh και την Aon. 

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου η εταιρεία JLT ανέβηκε στην τρίτη θέση.

Μεθοδολογία

Οι ερωτηθέντες στην ασφαλιστική έρευνα που διεξήγαγε το Euromoney  είναι άμεσοι αγοραστές υπηρεσιών μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως. Η πλειοψηφία είναι διαχειριστές κινδύνου. Μία άλλη ομάδα ερωτηθέντων περιλαμβάνει οικονομικούς διευθυντές, ασφαλιστικούς συμβούλους, διευθυντές θησαυροφυλακίων  και αντιπροέδρους. Η έρευνα έχει χωριστεί σε δύο τομείς στις μεσιτικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες.       
    
Ο καλύτερος μεσίτης ασφαλειών

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να ορίσουν τους τρεις καλύτερους μεσίτες από άποψη ποιότητας. Οι μεσίτες που είχαν την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών έλαβαν 4 βαθμούς, οι δεύτεροι κατά σειρά έλαβαν τρεις και οι τρίτοι δύο μονάδες βαθμολογίας.
Τα ποσοστά αυτά αθροίστηκαν για να προκύψει μία συνολική βαθμολογία. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στην βαθμολόγηση σε επίπεδο χωρών αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. 

Εν συνεχεία οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν τους μεσίτες από το 1-7 (όπου το 1 αντιστοιχεί στην «φτωχή» παροχή υπηρεσιών και το 7 στην «εξαίρετική» παροχή υπηρεσιών) σε πέντε κατηγορίες υπηρεσιών.

Η καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να υποδείξουν τις τρεις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά στην παρεχόμενη ποιότητα σε διαφορετικούς  τομείς ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέταξαν στην πρώτη θέση βαθμολογήθηκαν με τέσσερις μονάδες, στη δεύτερη θέση με τρεις και στην τρίτη θέση με δύο.  

Τα ποσοστά αυτά αθροίστηκαν για να προκύψει μία συνολική βαθμολογία. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στην βαθμολόγηση σε επίπεδο χωρών αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. 

Εν συνεχεία οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν τους μεσίτες από το 1-7 (όπου το 1 αντιστοιχεί στην «φτωχή» παροχή υπηρεσιών και το 7 στην «εξαίρετική» παροχή υπηρεσιών) σε πέντε κατηγορίες υπηρεσιών.

Τα αριθμητικά αποτελέσματα διεξήχθησαν για κάθε εταιρεία για κάθε κατγορία, προκειμένου να γίνει η κατάταξη.
Οι εταιρείες κατατάσσονται στις διεθνείς κατηγορίες εφόσον έχουν λάβει ψήφους από περισσότερες από μία χώρες.

 Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους πίνακες του Euromoney: 
Πίνακας 1 και Πίνακας 2