Στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Πίστης οι ομαδικές ασφαλίσεις

Η κ. Χαρά Λαμπροπούλου,  Διευθύντρια Ομαδικών Ασφαλίσεων στην Ευρωπαϊκή Πίστη, σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού τοπίου, η αναγνωρισιμότητα των προγραμμάτων ως χαμηλού κόστους αποτελεσματικών επιχειρηματικών εργαλείων έχει αναμφισβήτητα αυξηθεί παρά τις προσπάθειες ανάπτυξής τους. 

Ακολουθώντας κατά χαρακτηριστικό τρόπο την υστέρηση του κλάδου ζωής σε σχέση όχι μόνο με τις ηγέτιδες ασφαλιστικά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία) αλλά και ακόμα και με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης των 15, η απουσία σημαντικών φορολογικών κινήτρων προς τις ανώνυμες εταιρίες αλλά και προς τους εργαζομένους σε αυτές δεν βοήθησε στην  αναμενόμενη ανάπτυξη του κλάδου των ομαδικών ασφαλίσεων. 

Αν και θα ήταν πρώιμο να εξάγουμε συμπεράσματα βασισμένοι στην εμπειρία των 6 πρώτων μηνών του 2010, θεωρούμε πως μέχρι τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί η αγορά οι επιχειρήσεις θα ζυγίζουν περισσότερο το κόστος της ομαδικής ασφάλισης ως συμπληρωματική παροχή  προς το προσωπικό της επιχείρησης σε βάρος του αναμφισβήτητου οφέλους της ως αναπτυξιακού εργαλείου. 

Βραχυπρόθεσμα μπορούμε με ασφάλεια να περιμένουμε μια μικρή επιβράδυνση στην αγορά ομαδικών ασφαλίσεων στη χώρα μας, γεγονός που οφείλεται στην επιδεινούμενη δημοσιονομική κρίση και τη συνακόλουθη προβλεπόμενη μείωση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος και της  αύξησης  της ανεργίας, σε συνδυασμό με την κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς από τον Σεπτέμβριο του 2009. 

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από τη συστολή της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς το 2008, που παρατηρήθηκε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007. Μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής αγοράς θα εξαρτηθούν άμεσα από την πορεία της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας στο σύνολό της, οι οποίες αναμένονται στο επόμενο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα θετικές ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη των Ομαδικών Ασφαλίσεων αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Πίστης τα δύο τελευταία έτη και το 2009 αποτέλεσε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της ελληνικής αγοράς, με εγγεγραμμένα καθαρά ασφάλιστρα 98,6 εκατ. ευρώ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στον Κλάδο των ομαδικών προγραμμάτων, ήτοι  ποσοστό 5,58% επί του συνόλου. 

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2010 τα εγγεγραμμένα καθαρά ασφάλιστρα ανήλθαν σε  54,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,97 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στον κλάδο των ομαδικών προγραμμάτων, ήτοι, ποσοστό  9,09% επί του συνόλου της εταιρίας, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Ο κλάδος ομαδικών της Ευρωπαϊκής Πίστης αποτελείται από μια εξειδικευμένη ομάδα στελεχών, με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο, η οποία μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας, αξιόπιστες και ανταγωνιστικές λύσεις στις ασφαλιστικές ανάγκες, όπως διαμορφώνονται σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Στόχος για τη συνέχεια παραμένει η διαρκής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων στους ασφαλισμένους υπηρεσιών (κάτι που αποτελεί διαχρονική σταθερά για την Ευρωπαϊκή Πίστη) και η αύξηση του μεριδίου αγοράς  της Εταιρίας με παράλληλη βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος. 

Η εταιρεία  διαθέτει τα ακόλουθα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης:
α) Ομαδική Ασφάλιση Ζωής
β) Ομαδική Ασφάλιση Θανάτου και Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας από Ατύχημα
γ) Ομαδική Ασφάλιση Μόνιμης Ανικανότητας  
δ) Ομαδική Ασφάλιση Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας για Εργασία
ε) Ομαδική Ιατροφαρμακευτική Ασφάλιση καλύψεων εντός και εκτός Νοσοκομείου
στ) Ομαδικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα Ορισμένης Παροχής
ζ) Ομαδικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα Ορισμένης Εισφοράς