Ο μαθηματικός της ποιοτικής ασφάλισης

Μαθηματικός, γνώστης των αριθμών, ο κ. Πάνος Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Generali, είναι φυσιολογικό να πιστεύει ότι η αξία τους έγκειται όχι στην ποσότητα που δηλώνουν, αλλά στην ποιότητα που κρύβουν. Ποιότητα που, κατά τον ίδιο, υπηρετεί και η Generali από το 1886 όταν για πρώτη φορά ήρθε στη χώρα μας.

Ο κ. Π. Δημητρίου ανέλαβε τα ηνία της Generali στην Ελλάδα το 2002, οπότε τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Στην οικογένεια του ομίλου εντάχθηκε το 1998, ξεκινώντας τη συνεργασία του ως Διευθυντής Αναλογιστικού Τμήματος και Μηχανογράφησης. Τον Απρίλιο του 2000 ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Ατομικών Ασφαλίσεων και το Φεβρουάριο του 2001 τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στην International Life και συνεχίσθηκε το 1996 στη Zurich Insurance, όπου ανέλαβε Διευθυντής Αναλογιστικού Τμήματος.

Πάνος ΔημητρίουΟ κ. Π. Δημητρίου, γεννήθηκε το 1968 στο κέντρο της Αθήνας, στους Αμπελόκηπους, κοντά στο γήπεδο της Λεωφόρου κι ίσως γι΄ αυτό παίζει καλή «μπάλα» στην ασφαλιστική αγορά. 

Αποφοίτησε το 1990 από το Μαθηματικό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σεπτέμβριο του 1991, ολοκλήρωσε τις εξετάσεις της Ένωσης Ελλήνων Αναλογιστών, ενώ τον Οκτώβριο του 1995, απέκτησε Άδεια Αναλογιστή και το Μάρτιο του 1995, τον τίτλο Associate of the Society of Actuarial μετά την ολοκλήρωση των αντίστοιχων εξετάσεων στο Society of Actuarial.

Έχοντας τα χαρακτηριστικά ενός πράου, ψύχραιμου, κοινωνικού manager, ο κ. Π. Δημητρίου ανέλαβε να οδηγήσει τη Generali βασιζόμενος στην ταχύτατη, μα πάνω απ΄ όλα στην ποιοτική – υγιή ανάπτυξη του ομίλου.

Ο ίδιος συνηθίζει να λέει πως «θέλουμε να είμαστε το πρότυπο της ποιοτικής ασφάλισης. Nα ξεχωρίζουμε γιατί ακούμε και ανταποκρινόμαστε με σεβασμό και αληθινό ενδιαφέρον σε κάθε προσδοκία για προστασία και ασφάλεια». Αυτό είναι το όραμα της Generali έτσι όπως πρώτο διατυπώθηκε το 2003, λίγο διάστημα μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ομίλου από τον κ. Π. Δημητρίου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ο όμιλος κινήθηκε ανοδικά, δεδομένου ότι ενώ το 2002, το μερίδιο αγοράς του ήταν 1,73% και συγκεκριμένα 1,53% στο κλάδο Ζωής και 2,02% στις Γενικές Ασφάλειες, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕπΕΙΑ για το 2009, το μερίδιό του αυξήθηκε συνολικά στο 2,7%, και συγκεκριμένα στο 2,35% στον κλάδο Ζωής και στο 3,1% στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Ο όμιλος παρουσιάζεται ιδιαιτέρως ισχυρός στις ασφαλίσεις Περιουσίας όπου το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 3,47%, στις ασφαλίσεις Εμπορευμάτων με 12,96%, στις Λοιπές Ζημίες Αγαθών με 20,41%, στη Γενική Αστική Ευθύνη με 13,3% και σε άλλους σύγχρονους ασφαλιστικούς κλάδους, ενώ στον κλάδο Αυτοκινήτου το μερίδιο της Generali περιορίζεται στο 1,76%, λόγω της συντηρητικής πολιτικής την οποία επιμένει να ασκεί εδώ και χρόνια.

Πέρα από τους αριθμούς τώρα, ο κ. Πάνος Δημητρίου δεν ξεχνά ότι ο όμιλος έχει χρέος να τονώνει διαρκώς την εταιρική συνείδηση και κουλτούρα του. Να δημιουργεί γερά θεμέλια και σταθερές σχέσεις πάνω σε κοινές αξίες, στο εσωτερικό της επιχείρησης. «Θέλουμε μία ομοιογένεια, ένα σύνολο ικανών ατομικών προσωπικοτήτων που θα βαδίζει μπροστά, θα εξελίσσεται συνεχώς, πατώντας πάνω σε σταθερές αρχές σε γερές βάσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αυτή η σταθερότητα εκφράζεται και στην λειτουργία της Generali, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει συνεχή ανάπτυξη».

Σημειώνει δε ότι, μόνο τα δυο τελευταία χρόνια, και ενώ η κρίση έχει επηρεάσει και τον ασφαλιστικό κλάδο, ο όμιλος προχώρησε σε 45 προσλήψεις προσωπικού, ενώ δεν υπάκουσε σε υπέρμετρες απαιτήσεις «ορφανών» ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που «γέννησε» η διαδικασία εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς. Αντιθέτως επιμένοντας σε μία ουσιαστική ανάπτυξη, στήριξε και στηρίζει το ανθρώπινο δίκτυο πωλήσεων, την ομάδα με την συνεργάζεται με ότι πιο εξελιγμένο τεχνολογικά υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Εξάλλου, ο κ. Δημητρίου δεν ξεχνά, εξάλλου, ότι καμία εταιρεία δεν γίνεται πρότυπο ανάπτυξης χάρη σε έναν άνθρωπο. Γνωρίζει, ως μαθηματικός, ότι σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, το «ένα» είναι ο πρώτος αριθμός, η αρχή των πάντων, το «δύο» είναι η αρχή της δημιουργίας, ενώ το «επτά» είναι το σύμβολο της τελειότητας. Επτά λοιπόν είναι και τα μέλη του Executive Team του ομίλου Generali. 

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μαρία Καρρά, ο Διευθυντής Πωλήσεων Νίκος Σακελλαρίου, ο Διευθυντής Οικονομικής και Διοικητικής Διεύθυνσης Νάσος Αναδιώτης, ο Διευθυντής Μηχανογράφησης  Lief Nygaard, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών Τέτη Γραβάνη, και Νομικός Σύμβουλος η Μαρία Σκουτεροπούλου, αποτελούν χρόνια τώρα την ηγετική ομάδα της Generali.

Όλοι μαζί, με τους 210 υπαλλήλους και τους εκατοντάδες συνεργάτες πιστοί στο όραμα της ποιοτικής ασφάλισης παρακολουθούν τις εξελίξεις, προσαρμόζονται, αλλάζουν, βελτιώνονται, γιατί, όπως αναφέρει και ο Μαχάτμα Γκάντι, το πορτραίτο του οποίου (όπως και πολλών άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας) βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κτίριο της εταιρείας, «γίνε η αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον κόσμο».