Αγωνία για το μέλλον των συντάξεων

Μεγάλη είναι η αγωνία για το μέλλον των συντάξεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας είναι ενδεικτικές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα συνταξιοδότησης που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού και της οικονομικής κρίσης.

Κοινός τόπος φαίνεται πώς είναι η αύξηση των ορίων και άρα των ετών εργασίας και η τάση μείωσης των συντάξιμων αποδοχών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, για κάθε άτομο άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα άτομα σε εργάσιμη ηλικία (15-64 ετών). 

Οι εκτιμήσεις όμως αναφέρουν, ότι μέχρι το 2060, θα αντιστοιχούν μόνο δύο. Κάτι που εμείς έχουμε ήδη … επιτύχει και αποτελεί ένα βασικό – πέραν των άλλων – λόγο που είμαστε στο «κόκκινο». Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ για την Οικονομική και Δημογραφική Βιωσιμότητα του Κοινωνικοασφαλιστικού Συστήματος, η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους θα έχει φθίνουσα πορεία και με βάση τα δεδομένα, από περίπου δύο εργαζόμενους ανά συνταξιούχο το 2005, οδεύουμε στον ορίζοντα του 2050, προς μία αναλογία ένας προς έναν.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους για τη διάσωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και καλεί το κοινό σε διάλογο, με διατύπωση σχολίων και παρατηρήσεων έως τις 15 Νοεμβρίου.

Προβληματισμό όμως για το περιεχόμενο των λύσεων δημιουργούν προτάσεις της όπως η ενθάρρυνση των εργαζομένων να παραμένουν στην αγορά εργασίας που φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο και η αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αναφέρονται επίσης, το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς σε περισσότερα είδη συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και η στήριξη των πολιτών ώστε να αποφασίζουν πλήρως ενημερωμένοι για τα συνταξιοδοτικά τους εισοδήματα.

Το κλίμα ανασφάλειας αποτελεί από την άλλη πλευρά, πρόσφορο έδαφος για τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς οι περισσότεροι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, φοβούνται, ότι οι συντάξεις τους θα μειωθούν και θα γίνουν φτωχότεροι στη γεροντική τους ηλικία.