Στο μικροσκόπιο των αγορών οι ασφαλιστικές

Στο μικροσκόπιο των αγορών δίνοντας διαρκώς «εξετάσεις», θα αρχίσουν να βρίσκονται όλο και περισσότερο πλέον οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες στα πλαίσια και της εφαρμογής της οδηγίας Solvency II.

Το νέο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν στο εξής, έχει «αμείλικτα» χαρακτηριστικά, επιβραβεύοντας αλλά και καταποντίζοντας επιχειρηματικά δεδομένα και επιλογές. Το πάθημα άλλωστε της χώρας μας που πληρώνει το μεγάλο τίμημα του αδύναμου κρίκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεικτικό.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι ασφαλιστικές, θα αξιολογούνται με πολύ πιο έντονο τρόπο είτε από διεθνείς θεσμοθετημένους αξιολογητές είτε απλά από τους επενδυτές και τους ίδιους τους πελάτες τους, χωρίς πλέον φαινόμενα πελατειακών πρακτικών, διασυνδέσεων με την κεντρική εξουσία κλπ, που «μπάλωναν» αδυναμίες και μακροχρόνιες στρεβλώσεις.

Το θέμα όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, δεν αφορά τόσο τις ασφαλιστικές σε επίπεδο κλάδου, ο οποίος θα ακολουθήσει το «δρόμο» του, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του. Τις αφορά περισσότερο σε μεμονωμένη βάση ανάλογα με την ανάληψη κινήσεων στο νέο περιβάλλον και κατά πόσον αυτές θα θεωρούνται επιτυχημένες όπως: συγχωνεύσεις και εξαγορές, αναδιαρθρώσεις, αυξήσεις κεφαλαίων, αλλαγές σε επίπεδο προϊόντων και τιμολόγησης, κλπ.

Όλα αυτά δείχνουν – όπως οι ίδιοι αναφέρουν -, ότι  η τάση συγκεντρωτισμού θα ενισχυθεί και στην ελληνική αγορά προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγάλων σχημάτων που θα έχουν τους πόρους, αλλά και την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων για να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Οι εταιρείες αυτές φαίνεται ότι θα επηρεαστούν θετικά από τη Solvency II, καθώς θα συνδυάζουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα φερεγγυότητας και τον περιορισμό του κινδύνου.

Παρόλο που υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα όπως σε ότι αφορά τους δείκτες φερεγγυότητας, τα περιθώρια στενεύουν και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απομένουν μόλις 18 μήνες από την εφαρμογή της οδηγίας.

Όπως όλα δείχνουν, με στόχο το όφελος των ασφαλισμένων, οι αλλαγές για όλους τους εμπλεκόμενους της αγοράς θα είναι σημαντικές και ταχύτατες.