Βρυξέλλες: Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας εξέφρασαν, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνοδού των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, κ. Όλι Ρεν.

Κατά 46% μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, το α΄ εξάμηνο εφέτος και διαμορφώθηκε σε 9.645 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ότι ο ετήσιος στόχος προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 39,5%.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2009, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. 

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ μειώθηκαν κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβη κάθε προσδοκία, ο δε επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά.

Τόνισαν, επίσης, ότι ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι με βάση τα πορίσματα από αυτή την επίσκεψη, θα αποφασιστεί περί τον Σεπτέμβριο η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν ένα νέο είδος οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν σέβονται την δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

“Συζητήθηκαν οι μεγάλες παράμετροι μιας μεταρρύθμισης του συστήματος των κυρώσεων (…) το πεδίο των χρηματοοικονομικών και μη οικονομικών κυρώσεων θα πρέπει να διευρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Βαν Ρόμπεϊ, μετά από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη της ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας, της οποίας προεδρεύει.

Αυτή η ομάδα, που έχει συνεδριάσει αρκετές φορές, συγκεντρώνει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, της 7ης Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει κατ’ αρχήν για νέες κυρώσεις κατά των χωρών που είχαν πολύ μεγάλο χρέος, για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει κατ΄ αρχήν το επίπεδο των ετήσιων ελλειμμάτων των χωρών της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις αυτές δεν είχαν πάντως ακόμη καθοριστεί.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε προτείνει τέλος Ιουνίου νέες οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιδοτήσεων στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας και των ενισχύσεων στις μη ευνοημένες περιοχές.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζόρτζ Οσμπορν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα απο το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο αυτό.