ΕΘΕ: Καλύτερες αποδόσεις από τους δείκτες αναφοράς στο εξάμηνο

Την απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου έως και 25,53 ποσοστιαίες μονάδες  υπερέβησαν τα 60 από τα 65 Μετοχικά Αμοιβαία Κεφαλαία Εσωτερικού το πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Σε ένα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον όπου κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών διεθνών αγορών εμφάνισε αρνητικές αποδόσεις και η αγορά ομολόγων και χρήματος βίωσε έντονες διακυμάνσεις η Ελληνική Θεσμική Διαχείριση συνέχισε να προσφέρει θετικές αποδόσεις και να περιορίζει τις απώλειες εκεί όπου υπήρξαν» υπογραμμίζει ο κ. Ξενόφος, Πρόεδρος της ΕΘΕ με αφορμή την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου Εξαμήνου 2010. 

 Για να προσθέσει στην συνέχεια «το προϊόν που λέγεται αμοιβαίο κεφάλαιο αναδεικνύεται ως η πλέον κατάλληλη επενδυτική επιλογή μια επιλογή που στα πλαίσια των πρόσφατων διατάξεων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων αποκτά μια επιπρόσθετη προοπτική ως επιλογή, αφενός γιατί η αυτοτέλεια της περιουσίας του και η ευρεία διασπορά των επενδύσεων που δύναται να πραγματοποιεί στις διεθνείς αγορές περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου και αφετέρου γιατί παρέχεται σημαντική έκπτωση 50% στον καταβαλλόμενο φόρο επαναπατρισμού».

 Αναλυτικότερα:
• Το  συνολικό ύψος των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων των 36 εταιριών μελών της Ένωσης ανήλθε στα € 11,81 δισ. Ωστόσο η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έχοντας να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των υψηλών επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων συνέχισε να βιώνει εκροές αν και σημαντικά χαμηλότερες έναντι του 1ου τριμήνου, με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται στις 30/6/2010 στα € 8,1 δισ.  

Στην πλευρά των αποδόσεων πρέπει να σημειωθεί η υπεραπόδοση όλων των κατηγοριών των Funds of Funds, όπου τα Μετοχικά Funds of Funds είχαν αποδόσεις έως και 14,96%, τα Μικτά Funds of Funds είχαν αποδόσεις έως 8,51% και τα Ομολογιακά Funds of Funds είχαν αποδόσεις έως και 6,43%.
Επισημαίνεται επίσης ότι, Ανάλογη καλή εικόνα επέδειξαν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων.

• Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 με υψηλό μεσοσταθμικό Discount -36,95%, συνολικό ενεργητικό €219,7 εκ. και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους -6,50%.
Στην πλευρά των αποδόσεων υπογραμμίζουμε ότι και οι πέντε Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου πέτυχαν αποδόσεις σημαντικά καλύτερες από το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. από  24,50 έως και 34,37  ποσοστιαίες μονάδες.

• Το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων (Asset Management) των 6 ΑΕΠΕΥ μελών της Ε.Θ.Ε. και των 15 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού, ανήλθε στα €2,7 τρισ. 

• Τέλος οι  3 Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας εκτιμούν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το πρώτο όπου οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε € 845,56 εκ.