Solvency II: Ξεκινά η 5η Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5)

Ανακοινώθηκαν οι τελικές τεχνικές προδιαγραφές της πέμπτης Μελέτης Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5), με βασικό στόχο να υπολογιστούν τα κεφάλαια φερεγγυότητας που είναι απαραίτητα για τις ασφαλιστικές εταιρίες ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας της Solvency II.

Τη μελέτη διενεργεί μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (CEIOPS), ώστε οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα ελέγχου της φερεγγυότητας. 

Η υλοποίηση της μελέτης θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα θα γίνει από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2011.

Η συμμετοχή των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αποτελεί δε, όπως επισημαίνει με επιστολή προς τα μέλη της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), σημαντική ευκαιρία για τις εταιρίες του κλάδου, να εξοικειωθούν με την τυποποιημένη μέθοδο υπολογισμού του Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) και του Ελαχίστου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR). Οι εταιρίες, μπορούν επίσης, να διαγνώσουν πιθανές ελλείψεις σε δεδομένα και σε υποδομές που θα κρίνονται απαραίτητες με την εφαρμογή του Solvency II.

Θα μπορέσουν παράλληλα να αντιληφθούν μέσα από τη συμμετοχή στην άσκηση αυτή, ποια στοιχεία του Εποπτικού Ισολογισμού επηρεάζονται σημαντικά με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, καθώς και ποια είναι η σχέση των συνολικών υποχρεώσεων (τεχνικών προβλέψεων και κεφαλαιακών απαιτήσεων) ανάμεσα στο νέο και το υφιστάμενο πλαίσιο φερεγγυότητας.

Να σημειωθεί, ότι στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη γίνεται εκτενής διάλογος γύρω από τις επιπτώσεις της υπερβολικής αύξησης στα απαιτούμενα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιριών όπως προκύπτουν από τις απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών του QIS5. Πρόκειται για έναν ακόμα παράγοντα που συνηγορεί υπέρ της μαζικής συμμετοχής της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στην άσκηση αυτή.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Ε.Α.Ε.Ε., η Ελληνική αγορά είχε μικρή συμμετοχή στην Τέταρτη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS 4), ενώ δεν συμμετείχε καθόλου στις τρεις πρώτες αντίστοιχες μελέτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η CEIOPS να μη γνωρίζουν σε συνολικό επίπεδο τη δυνατότητα της Ελληνικής αγοράς να αντεπεξέλθει στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Κατά συνέπεια, το γεγονός αυτό, περιορίζει της δυνατότητες της αγοράς να διαπραγματευτεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Παράλληλα και η ίδια η αγορά στο σύνολο της, δεν έχει στην παρούσα φάση αξιολογήσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες 18 μόλις μήνες πριν από την οριστική εφαρμογή του νέου πλαισίου. 

Σύμφωνα μάλιστα με τις ενδείξεις από άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, ενδέχεται τα απαιτούμενα κεφάλαια να αυξηθούν κατά περίπου 30% – 40%  σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα που προέκυψαν από την τέταρτη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων.

Σημαντική είναι και η ανάγκη της Επ.Ε.Ι.Α. στα πλαίσια του εποπτικού της ρόλου, να έχει στη διάθεση της στοιχεία και αποτελέσματα για το σύνολο της Ελληνικής αγοράς μέσα από τη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων. Με την κατάλληλη αξιολόγησή τους, θα έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει και να ενισχύσει την Ελληνική συμμετοχή στις διαδικασίες αποφάσεων για τον οριστικό καθορισμό των μέτρων εφαρμογής του νέου πλαισίου.

Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να ενημερώσουν την Ε.Α.Ε.Ε, αν θα συμμετάσχουν ενεργά στην QIS5 μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Οι τεχνικές προδιαγραφές της πέμπτης Μελέτης Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5) είναι διαθέσιμες στην παρακάτω διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/internal_market/insurance/solvency/index_en.htm