Ισχύει ή όχι η παρακράτηση φόρου 20% για τους πράκτορες;

Παναγιώτης Παντελής, Φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Α.

Πληροφορήθηκα χθες το απόγευμα ότι τουλάχιστον μια ασφαλιστική εταιρεία παρακρατεί φόρο 20% επί των προμηθειών των ασφαλιστικών πρακτόρων, που βασίζεται στο νέο φορολογικό νόμο.

Αλλά ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει:

Στο άρθρο 55 του ΚΦΕ (2238/94) στην παράγραφο ε αναφερόταν «Δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης …….. οφείλουν να παρακρατούν κατά την καταβολή της αμοιβής φόρο ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο ακαθάριστο ποσό αυτής. Εξαιρούνται από την παρακράτηση οι προμήθειες που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες στους νόμιμους αντιπροσώπους ή εξουσιοδοτημένους γενικούς ή απλούς πράκτορες τους.»

Η τροποποίηση που επήλθε με την παράγραφο 10 του άρθρου 6 του 3842/2010 ουσιαστικά αφαιρεί την ως άνω παράγραφο άρα δεν υπάρχει πια η εξαίρεση από το άρθρο 55 του 2238/94.

Αν κάποιος όμως δει το άρθρο 58 του ΚΦΕ όπου αναφέρεται στην παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από αμοιβές ελευθερίων επαγγελμάτων στο τέλος της παραγράφου 1 αναφέρεται ρητά: «Εξαιρούνται από την παρακράτηση οι προμήθειες που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες στους νόμιμους αντιπροσώπους ή εξουσιοδοτημένους γενικούς ή απλούς πράκτορες τους».

Δηλαδή αυτό που καταργήθηκε από το άρθρο 55 παρέμεινε στο άρθρο 58.

Μπορώ να δεχτώ ότι οι ασφαλιστικοί πράκτορες δεν υπάγονται στα ελευθέρια επαγγέλματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ρητά στο νόμο σε «λάθος άρθρο» αναφέρεται η εξαίρεση από την παρακράτηση του 20%.

Πιστεύω ότι η πρόθεση του Υπουργείου ήταν να υπαχθούν και οι πράκτορες στην παρακράτηση του φόρου αλλά μάλλον ξέχασαν να αφαιρέσουν την παράγραφο που τους εξαιρεί και από το άρθρο 58.

Γνώμη μου λοιπόν είναι (αν και το θέμα είναι καθαρά νομικό) ότι δεν θα πρέπει να γίνετε παρακράτηση φόρου 20% επί των χορηγούμενων προμηθειών.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να διευκρινίσει κάτι που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες και που τους έχει αναστατώσει.